Afgelopen weken zijn in de gemeenteraad de strategische visie op het sociaal domein en de afspraken met stichting Perspectief in de raad besproken.

GroenLinks herkent in beide de omslag van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’, maar vindt dat deze met meer ambitie mag worden opgepakt.

Frederiek Overbeek en Mirjam Dolfing hebben namens de GroenLinks-fractie aangedrongen op meer ambitie en nog meer leren van goede voorbeelden uit andere gemeenten. De stukken zijn nog erg abstract en moeten echt meer handen en voeten krijgen. Ook vinden wij dat professionals en inwoners de ruimte moeten krijgen om mee te bouwen aan de transformatie, zodat de verandering ook echt van onderop komt.

De fractie herkent zich in het strategische visiedocument Sociaal Domein, dat unaniem door de raad is aangenomen. Het is een overkoepelende visie op hoofdlijnen die de omslag van 'zorgen voor' naar 'zorgen dat' het thema binnen het Sociaal Domein maakt. Er wordt in duidelijke termen gesproken over meer verantwoordelijkheden bij de burger laten en hulpvragen benaderen vanuit gezondheid en solidariteit met medeburgers. De mensen in Zutphen die daadwerkelijk hulp nodig hebben, moeten onverminderd en laagdrempelig kunnen rekenen op steun en hulp. De beweging en cultuurverandering die hiermee gepaard gaat zou krachtig ingezet kunnen worden in het belang van burgers. Het college heeft enkele aanpassingen gedaan naar aanleiding van het vorige forum; één daarvan is dat er meer integratie zou moeten plaatsvinden met andere domeinen, bijvoorbeeld sport en onderwijs.

Deze visie is uitgewerkt in de afspraken met Perspectief. Wat GroenLinks betreft met te weinig ambitie. Wij zouden graag zien dat er een nieuwe manier van werken ingezet wordt, waarbij sociaal-werkers verwijzen, andere burgers ingezet worden, netwerken beter worden benut en dat ketenpartners onderdeel uitmaken van de wijkteams. Ook blijft nog onduidelijk hoe Perspectief de preventieactiviteiten oppakt. Frederiek Overbeek bracht namens GroenLinks in dat in het aanbod van Perspectief de vernieuwing onvoldoende zichtbaar is en dat de resultaatsafspraken te weinig concreet zijn. Benadrukt werd ook dat het mes aan twee kanten moet snijden; meer eigen regie voor de mensen en minder kosten voor de gemeente.

In het najaar volgt er een forum over de plannen van het college, GroenLinks wil dan met college, professionals en andere betrokkenen verder in gesprek over hoe de transitie met ambitie wordt opgepakt en hoe dit verder kan worden ingevuld.