Vanavond wordt Mirjam Dolfing beëdigd als raadslid van GroenLinks Zutphen. Ze neemt de positie over van Lilly-Ann de Jong.

 

Vertel eens wat meer over jezelf
Ik ben geboren en getogen in Hoogeveen, mijn ouders komen ook allebei uit Drenthe. Ik heb Personeel & Arbeid gestudeerd in Zwolle en Algemene Sociale Wetenschappen in Utrecht. Elf jaar geleden ben ik voor de liefde naar Zutphen verhuisd. Ik werkte toen al in Den Haag, als beleidsmedewerker bij de Tweede Kamerfractie van GroenLinks.

Daar komt bij dat Zutphen altijd al een grote aantrekkingskracht had op mij door de boeken van Thea Beckman die ik als kind gelezen heb. Het heeft me altijd mooi geleken om in een oude stad te wonen. Ik voel me hier heel erg thuis, ook tussen de mensen, ik vind de mentaliteit hier prettig.

 

Waar haal jij je inspiratie uit, wat zijn jouw drijfveren?

Ik krijg veel energie van onze fractie, we zijn een goed team. En in de politiek gaat om de mensen om je heen, om je directe leefomgeving. Daar zet ik me graag voor in.

Als ik vind dat iets onrechtvaardig is, word ik daar wel boos van en dan wil daar iets aan doen en ik heb ook het gevoel dat ik dat kan. Ik vind Zutphen mooi, maar er zijn nog wel dingen die beter kunnen. Bijvoorbeeld op het gebied van sociale gelijkheid, de verschillen in Zutphen zijn groot. Ik wil dat iedereen goede kansen krijgt. Daar kan ik me wel zorgen om maken.

 

Wat vind jij lastig in de politiek?

Als de discussies en debatten niet over de inhoud gaan, maar er politieke spelletjes gespeeld worden. Net zoals de tegenstelling die steeds benadrukt wordt in de lokale politiek tussen coalitie en oppositie, want ik denk juist dat er veel wordt samengewerkt. Het fijne van de GroenLinksfractie is dat iedereen zijn of haar eigen rol heeft en we elkaar goed aanvullen. Ik neem daarin graag de inhoudelijke rol op me.

 

Wat zijn de verschillen tussen de landelijke en lokale politiek?

In Den Haag ging het veel om het scoren, bijvoorbeeld met amendementen of moties. Hier in Zutphen is de politiek gelukkig inhoudelijker. Je moet in de lokale politiek je wel in veel meer onderwerpen verdiepen en in minder tijd, omdat je nu eenmaal een kleine fractie hebt. En in de lokale politiek gaat het meer om zaken die mensen direct raken, je kunt echt iets voor mensen betekenen.

 

Wat hoop jij te bereiken de komende jaren?

Ik wil persoonlijk graag groeien als raadslid, me het politieke spel eigen maken en als raadslid gezien en gehoord worden. Qua onderwerpen ga ik me inzetten voor het verminderen van afval en het verder vergroenen en verduurzamen van Zutphen. En ik wil dat iedereen die dat wil, zijn huis moet kunnen verduurzamen. Bijvoorbeeld mensen met een lager inkomen; 30% van de huishoudens in Zutphen met een lager inkomen woont in een koopwoning. Ook die mensen moeten hun huis kunnen verduurzamen om zo de energielasten laag te houden.