Namens GroenLinks heb ik een motie over de gemeentelijke financiën ingediend met daarin twee wensen / eisen: (1) de gemeenteraad hoort geïnformeerd te worden bij budgetafwijkingen van 10% of meer en (2) het wordt hoog tijd voor een productbegroting zodat de Raad beter kaders kan stellen en beter kan controleren.

Beide onderwerpen liggen al geruime tijd bij de Werkgroep Financiële Kaders en bij College en ambtenaren, maar we vonden het toch nodig om er nog een keer duidelijk aandacht voor te vragen.

Directe aanleiding daarvoor was de zogenaamde prognosebrief over de jaarrekening 2019. In plaats van een enkele weken daarvoor nog geraamd tekort van € 2,5 miljoen was er ineens een overschot van € 3 miljoen. Dat lijkt mooi (en dat is het natuurlijk ook; beter zo dan andersom), maar het toont tevens aan dat er absoluut onvoldoende overzicht is. Jo-jo’en is leuk, maar niet met de gemeentefinanciën.

Als het goed is komt de Werkgroep Financiële Kaders op korte termijn met een advies en komt er daarna een forum waarin zowel het advies als de motie wordt besproken.