1 #GLZutphenontour Bram van Ojik bezoekt Zutphen

De vernieuwing van Nederland komt van onderop. Daar is GroenLinks-partijleider Bram van Ojik van overtuigd. Van 22 tot en met 28 augustus trekt hij door het land en bezoekt inspirerende initiatieven van burgers, (kleine) bedrijven en gemeenten. Op 28 augustus bezocht hij Zutphen samen met Tweede Kamerlid Jesse Klaver en GLcrew.

Van Ojik: “Zutphen is een goed voorbeeld van maatschappelijke vernieuwing. Ik hoop van de initiatiefnemers te horen wat hen drijft, wat zij bereiken en waar zij tegenaan lopen. Dan kan ik dat weer vertalen naar de politiek in Den Haag.”

Tijdens zijn bezoek aan Zutphen werd Van Ojik vergezeld door Tweede kamerlid Jesse Klaver, Wethouder Patricia Withagen en een deel van de Zutphense fractie en het Zutphense bestuur. Het bezoek combineert een mooi beeld met een inspirerend verhaal over vernieuwing van onderop.

Bram van Ojik werd rondgeleid bij Atelier 3D (http://www.atelier3d.nl/) en het Koelhuis (www.hetkoelhuis.nl). Van Ojik is enthousiast over het feit dat een pijnlijke bezuiniging succesvol is omgebogen in een enorme kans. Doel van #bramontour (voor Twitter) is om informatie op te halen. Waarom zijn deze projecten gelukt? Zijn deze projecten te kopiëren? Wat voor rol heeft de overheid hierin gespeeld?

Om 14.02 kwamen van Ojik en zijn gezelschap aan op het station in Zutphen, hier kregen zij een korte rondleiding. Vervolgens fietste het gehele gezelschap over de rode loper naar de Kaardebol, waar de bezoekers in gesprek gingen met leden van Atelier3D, de coöperatie van zelfstandig ondernemers en vrijwilligersorganisaties die het centrum voor duurzaamheid gaat exploiteren en een frisse, energieke duurzame beweging in Zutphen op gang brengt. Hierna wederom over de rode loper naar Het Koelhuis, waar Mieke van Tilburg vertelt over het Koelhuis als inspirerend initiatief. Om 16.28 moesten ze rennen naar de trein voor de volgende bestemming.

Het was een leuke en inspirerende middag! Wordt vervolgd...

Kort verslag landelijk bureau GroenLinks:

"Vanaf de gratis fietsenstalling reden we over een nieuw fietspad, allebei de verdienste van GroenLinks Zutphen, naar het Centrum van Duurzaamheid. "Een plek waar je elkaar kan ontmoeten, waaruit je kan werken en die je kan zien." De plek voor in duurzaamheid geïnteresseerde burgers. Daar zijn er genoeg van in Zutphen: al 15 jaar wordt er de Dag van Duurzaamheid georganiseerd. We verlaten de groene omgeving en rijden door naar een voormalig industrieterrein achter het treinstation. Daar wordt gewerkt aan ‘het Pakhuis de Zwijger van het Oosten’ vertellen de enthousiaste ondernemers, waar o.a. debatten, festivals, biologische proeverijen en ambachtsmarkten gaan plaatsvinden."

"Namens Bram van Ojik: “De tour zit er op. Wat was het inspirerend, interessant en ook gewoon leuk om te doen. Van Texel tot Maastricht, van Barendrecht tot Kampen: overal heb ik enthousiaste, doelgerichte aanpakkers ontmoet. Er is genoeg te doen. Ook voor de politiek, lokaal en landelijk. Daar komen we snel uitgebreider op terug. Dank aan allen die de tour mogelijk hebben gemaakt!”