Natuurspeelplekken gezocht

Plekken, waar kinderen naar hartenlust veilig in een natuurlijke omgeving kunnen ravotten en hun fantasie kunnen uitleven. Dat is waar de Groene Groep van GroenLinks Zutphen naar op zoek is. Met de inzet van de gemeente en een duwtje van onze fractie moet het mogelijk zijn om in de komende vier jaar minimaal vier van dergelijke natuur-speelplekken te realiseren.

 Natuurspeelplekken laten zich omschrijven als ‘wilde veldje’, met een minimum aan voorbedachte structuren. Geen wipkippen, glijbanen en schommels, maar boomstronken, takkenbossen, een zandheuvel en water. Misschien een touw om mee te slingeren. Schepnetjes en determinatiepotjes passen er ook goed bij. Maar de inrichting hangt vooral af van wat ter plaatse mogelijk is. Een goede natuurspeelplek wordt mede ontworpen door de toekomstige gebruikers: de kinderen uit de buurt.

 Waarom zijn natuur-speelplekken belangrijk?

Vroeger waren er ook in de stad tal van wilde landjes waar de jeugd speelde en de natuur ontdekte. Dergelijke plekken zijn zeer zeldzaam geworden. Dat is jammer, want kinderen hebben avontuurlijk spel in een natuurlijke omgeving nodig om zich te ontwikkelen als gezonde, psychisch en motorisch evenwichtige personen.

Vrij spelen met zo min mogelijk voorwaarden of regels stimuleert de creativiteit en het oplossend vermogen van kinderen. Kinderen die veel in de natuur spelen, blijken het op school beter te doen, zijn creatiever en leren lastige situaties beter te beoordelen. Kinderen die dit te weinig doen zijn vatbaar voor overgewicht, concentratiestoornissen en depressiviteit. Uitdaging en risico’s, zoals klimmen in een boom of je evenwicht bewaren op een boomstam over een ondiepe sloot, zijn nodig om kinderen te leren risico’s te schatten en daarmee om te gaan. En dan nog: kinderen die opgegroeid zijn met de natuur zullen later, als volwassenen, eerder verantwoordelijkheid dragen voor deze planeet.

 Waar is er in Zutphen plek voor een natuurspeelplaats?

De Groene Groep heeft twaalf locaties op het oog waar mogelijk een natuurspeelplaats kan worden ingericht:

1.Zuidwijken: Harenbergerweg, tegenover De Kaardebol

2.Zuidwijken: in de groenstrook langs de oprit naar de nieuwe brug

3.Zuidwijken: andere zijde Harenbergerweg, naast de Berkelscholen

4.Rietbergstraat: aan de overzijde van de laak

5.Waterkwartier: in de groenstrook langs de Vijver

 6.Deventerwegkwartier: in de groenstrook langs de Schimmelpennincklaan

7.Voorsterallee: in de groenstrook langs de Berkel bij de Wijnhofstraat

8.Noordveen: langs het nieuwe tracé van de provinciale weg

9.Warnsveld/Scheperkamp: een kleine speelplek bij de vijver aan het Forumpad

10.Warnsveld: in het parkje tegenover de molen of in de groenstrook langs de Den Elterweg

11.Warnsveld: in de groenstrook tussen Draaiomsdreef en Spiker

12.Leesten: op de plek waar vroeger de Super de Boer stond

 Uiteraard moeten deze locaties eerst nader worden onderzocht en besproken met de buurt. Op dit moment zijn wij geïnteresseerd in aanvullingen op en commentaar bij deze lijst. We willen de lijst verder uitwerken tot een concreet voorstel aan de gemeenteraad.

 Nadere informatie en commentaar: dolf.logemann@xs4all.nl