Ixta Noa
Ixta Noa

#GLZutphenontour: bezoek Ixta Noa

Op 11 april zijn Liza, Liesbeth en Christina in het kader van #GLZutphenontour op bezoek geweest bij Ixta Noa, op de locatie aan de Molengracht 2a in Zutphen. We spraken daar met Mirjam Bloem, Harold van Mullem en Manon.

Er hing een ontspannen sfeer in het praktijkhuis. Aan de grote tafel dronken een aantal mensen een kop koffie, een jongen zat achter de computer en wij namen plaats op de grote hoekbank in de woonkamer. Begeleiders Mirjam, Harold Muller en Manon namen uitgebreid de tijd om ons te vertellen over Ixta Noa. Tien jaar geleden is Ixta Noa gestart en Zutphen en ondertussen hebben ze vestigingen in Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Nijmegen, Enschede en Utrecht.

Ixta Noa (een fantasiewoord, het staat voor Ik sta Nieuw) helpt mensen met psychische problemen om mee te kunnen doen in de samenleving. Hun visie: “Wij geloven in een betere wereld als mensen elkaar inspireren door het delen van hun ervaringen. Zodat ieder mens kan zijn wie hij of zij is. Zonder angst voor wie ze zijn.”

Ixta Noa biedt een inloophuis (praktijkhuis, 6 dgn per week) en begeleidingsgroepen aan de cliënten zelf en hun omgeving. Ze werken naast de reguliere behandeling en zonder indicatie. “Geen stempel, geen oordeel, zijn wie je bent”. De zorg is erg laagdrempelig, en is gericht op preventie, nazorg, en een luisterend oor in de periode van de reguliere behandeling. Zij bieden geen behandeling of therapie, wel zorg, hulp, meedenken, gesprek. De begeleidingsgroepen zijn gegroepeerd rond specifieke klachten zoals bijvoorbeeld eetstoornissen. Er zijn begeleidingsplannen, met kleine doelen. “Verander jezelf door van je klacht je kracht te maken”. Ixta Noa werkt met ervaringsdeskundigen. Zij leiden hen op, zodat zij de cliënten herkenning, erkenning, ondersteuning en begeleiding kunnen bieden. Ze werken met enkele betaalde krachten, en verder met vrijwilligers. De vestiging in Zutphen trekt cliënten vanuit een groot deel van de Achterhoek. Er zijn in Zutphen enkele tientallen cliënten.

In Zutphen werken ze samen met onder andere GGNet en Amarum; deze organisaties verwijzen soms cliënten door aan Ixta Noa. Ixta Noa is HKZ genormeerd, en dat is bijzonder voor een organisatie met ervaringsdeskundigen!

Ixta Noa is afhankelijk van subsidies, en straks – na de decentralisatie – dus van gemeenten. De vraag aan de politiek is om voortbestaan mogelijk te maken, en ook om Ixta Noa nog beter in te bedden in het totale aanbod aan zorg.