Ambachtstad 21
Ambachtstad 21

Debat over ambachten in Zutphen

MEESTERSCHAP IN DE 21e EEUW

Over kansen en uitdagingen van het ambacht
Debat op zondag 14 september te Zutphen

Hanzestad Zutphen kent anno 2014 nog immer een levendige ambachtseconomie. Je kunt er terecht voor handgemaakte muziekinstrumenten, de lekkerste etenswaren, maar bijvoorbeeld ook voor hoogwaardige metaalindustrie.

Wat is de meerwaarde van deze ambachtelijke bedrijven voor de stad en haar bewoners? Hoe ziet vakmanschap er in de toekomst uit? Hoe belangrijk is het dat jongeren kiezen voor ambachtelijke beroepen?

Forumdiscussie
Gespreksleider Tanja Abbas (Focuz TV, auteur Modern Noaberschap) gaat hierover in debat met het publiek en drie gesprekspartners: Architect Silvester Veldhoven verbouwde de oude Zutphense wasserij De IJsselstroom samen met ambachtelijke meesters en hun leerlingen. Arjo Klamer is hoogleraar culturele economie aan de Erasmus Universiteit en wethouder sociale zaken en participatie in Hilversum. Ivonne Harmsen is programmadirecteur Vakmanschap, Graafschap College Doetinchem.

Deze forumdiscussie vindt plaats in het kader van Open Monumentendag op zondag 14 september, van 14.00 tot 15.00 uur in het Luxor Theater in Zutphen.

Waar zouden we zijn zonder vaklui?
Het thema van het debat is hoogst actueel. Waar zouden we zijn zonder installateurs, tandartsen, schoenmakers, bakkers, designers, stukadoors, zilversmeden, gitaarbouwers of restaurateurs? Overheden, bedrijfsleven en onderwijs hebben daarom de handen ineengestoken om te wijzen op het belang van goede vakopleidingen en om jongeren te interesseren voor het ambacht. Ook het (middeleeuwse) stelsel van leerling-gezel-meester wordt op diverse manieren nieuw leven ingeblazen. Immers een vakman (m/v) word je alleen door jarenlang een vak te beoefenen en daar steeds beter in te worden.

Vakmanschap kent in de 21e eeuw wel heel andere uitdagingen dan pakweg veertig jaar geleden. Nieuwe, digitale technieken en een veranderende economie maken dat het vakmanschap er anders uitziet. En dat maakt het extra boeiend om met elkaar van gedachten te wisselen over het ambacht van de 21e eeuw.

Dit debat is een gezamenlijk initiatief van Stichting Open Monumenten Comité Zutphen, Luxor Filmtheater Zutphen en Stichting Zutphen Ambachtstad. Het evenement vormt de aftrap voor een jaar waarin Zutphen Ambachtstad laat zien hoe leuk, spannend, inspirerend en uitdagend ambachten zijn. Hoogtepunt is een groot ambachtenfestival te Zutphen in april 2015, onder de titel "Ambacht 21". Meer informatie: www.ambachtinzutphen.nl

Film als ambacht
Gedurende de dag is er een expositie in de kelder van het Luxor Theater waar je kunt zien en beleven hoe het bewegende beeld zich in de loop der jaren ontwikkelde tot de film zoals wij die nu kennen. Ook wordt onder andere de film van Jessica Bonsel 'Zo doen wij dat' getoond. Meer info: www.filmtheaterluxor.nl
 
De entree is de hele dag gratis, maar voor het debat wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld.
Reserveren is niet mogelijk.