Berkel Milieu Zutphen
Berkel Milieu Zutphen

#GLZutphenOnTour: bezoek Berkel Milieu

Op 7 november jl. zijn Andre Putker, Martine Westerik, Patrick Reeuwijk, Victor Boldewijn en Christina Oosterhoff op bezoek geweest bij Berkel Milieu, in het kader van GroenLinks on Tour. We werden op de late vrijdagmiddag gastvrij ontvangen door Henk Knip en Huub Vervoorn op de locatie van Berkel Milieu aan de Boggelderenk, op het meest veraf gelegen bedrijventerrein aan de zuidzijde van Zutphen.

Henk legt uit dat het geen toeval is dat Berkel Milieu daar is neergestreken: het afvalbrengpunt zit hier ook, en deze locatie is veel beter bereikbaar voor mensen uit de gemeenten ten zuiden van Zutphen. Berkel Milieu verzorgt voor de gemeenten Lochem, Bronckhorst, Brummen, Doesburg en Zutphen het afvalbeheer, zoals ze dat zelf zo mooi noemen. En ze doen dat goed: ze behoren al jarenlang tot de top in Nederland voor wat betreft het scheiden van afval. En dat is geen toeval: ze leggen de lat hoog en willen in 2030 volledig afvalvrij zijn. Berkel Milieu geeft zelf het goede voorbeeld in hun eigen kantoorgebouw: op allerlei manieren is de milieubelasting van dit kantoor zo laag mogelijk gehouden.

Ook sociaal dragen ze hun steentje bij; steeds vaker worden er medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst genomen en begeleid door het reguliere personeel. Met een filmpje laat Huub zien hoe dit in de praktijk werkt: heel mooi om te zien hoe deze stoere vuilnismannen er trots op zijn dat ze die jongens weer in het arbeidsritme hebben kunnen krijgen! We zijn onder de indruk van het vakmanschap en de inzet van deze mensen.

Een mooi bedrijf, om trots op te zijn. Maar voor Zutphen zien we nog een paar verbeterpuntjes. Ten eerste: ons vastrecht is best hoog. Henk Knip legt uit dat de hoogte van dit vastrecht wordt bepaald door de gemeente, en dat er allerlei kosten in mee berekend mogen worden. We nemen ons voor uit te zoeken hoe dit precies zit. Ten tweede blijkt dat wij voor wat betreft het scheiden van afval achterlopen op onze buurtgemeenten! En dat terwijl we jarenlang koploper waren! Henk denkt dat dit komt doordat er al enige tijd geen publiciteit meer is geweest rond het scheiden van afval. Wellicht iets om de komende tijd weer eens aandacht aan te schenken.

Al met al fietsen we tevreden weer huiswaarts. Berkel Milieu laat zien dat samenwerken met andere gemeenten heel gunstig uit kan pakken.