GroenLinks en SP voeren samen actie voor de zorg
GroenLinks en SP voeren samen actie voor de zorg

GroenLinks en SP voeren samen actie voor de zorg

Vrijdag 12 juni gingen GroenLinks en SP in Zutphen de straat op om handtekeningen te verzamelen tegen de bezuinigingen in de zorg. Met deze actie sluiten de partijen aan bij de volkspetitie van de FNV en CNV. De vakbonden hebben inmiddels al 300.000 handtekeningen verzameld.

Zorg al jaren onder druk

De kwaliteit van zorg in de verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg staat volgens GroenLinks en SP al jaren onder druk. De partijen delen hun zorgen als het gaat om de bezuinigingen en trekken samen op om zoveel mogelijk mensen te laten tekenen. Want hoe groter en krachtiger het gezamenlijke geluid, hoe meer kans dit biedt om de bezuinigingen in de zorg tegen te houden.

 

Goede zorg in de buurt

Beide partijen hebben zorg hoog op hun agenda staan. GroenLinks fractievoorzitter Liza Luesink: “GroenLinks zet zich ervoor in dat de mensen die zorg nodig hebben ook kunnen rekenen op passende zorg en begeleiding. De veranderingen in de zorg bieden kansen om de zorg beter en dichter bij mensen te organiseren, maar in combinatie met bezuinigingen vanuit het Rijk wordt dit voor Gemeenten een haast onmogelijke opgave. Vorig jaar verzamelden we vanuit onze pop-up winkel al de meeste handtekeningen van het land voor de GroenLinks zorg-petitie. Voor de inwoners van Zutphen en Warnsveld is zorg een belangrijk onderwerp, daarom staat het bij ons op 1.”

SP’er Mathijs ten Broeke: “Iedereen die zorg nodig heeft hoort zorg te krijgen. Terwijl verzorgingshuizen sluiten en mensen langer thuis blijven wonen, bezuinigt dit PvdA/VVD-kabinet schaamteloos op de thuiszorg. Daarbij ontstaan er grote verschillen tussen gemeenten: In Lochem bijvoorbeeld is de huishoudelijke zorg wegbezuinigd, in Zutphen strijden we voor fatsoenlijke zorg, toegankelijk voor wie het nodig heeft. Dit is keihard tegen de rechtse wind in fietsen, maar het kan en het moet. Toch brengen we liever die PvdA/VVD-stormwind tot bedaren, de volkspetitie is een middel daartoe.”