Beste inwoners van Zutphen,

Het is weer tijd voor de jaarlijkse algemene bechouwingen. Dit jaar schreven wij als fractie van GroenLinks een brief aan jullie, de inwoners van Zutphen. Lees de brief hieronder en laat ons weten wat je er van vindt!

Beste inwoners van Zutphen,

Over 9 maanden is het zover… De Gemeenteraadsverkiezingen ;-) Dan mag u weer een nieuw bestuur van uw gemeente kiezen. Een lastige keuze, want wie vertegenwoordigt nu het beste wat u belangrijk vindt? U zelf misschien? Dat zou mooi zijn!

Wat u ook stemt; er komt een raad van 29 mensen die ons, 47 duizend inwoners, vertegenwoordigt. Een enorme verantwoordelijkheid. Gaat er geld naar het zwembad, naar cultuur of naar jongerenhuisvesting? Hoe organiseer je huishoudelijk hulp het beste? Wat doen we om meer mensen een kans te bieden op een baan? En dan is dit nog maar een deel van de onderwerpen waar een raad over beslist. Het is een boeiende wereld waar maar weinig mensen weet van hebben, merken wij ook in onze eigen omgeving. Onze partners thuis zitten vaak niet eens op onze verhalen te wachten… En toch schrijven we u deze brief.

Met de collega’s in de raad en het college hebben we ondanks onze verschillen gezamenlijk een sterke basis gelegd. We hebben een koers waarmee we onze gemeente gaan versterken. De gemeente kan dit niet alleen en wil dit ook niet alleen. Toch is er nog een wereld te winnen op dit vlak. De uitvoering van onze moties die oproepen inwoners de kans te geven de gemeente uit te dagen en mee te werken aan de begroting, is zeer vertraagd op gang gekomen. Ook de haven in de Noorderhaven is nog steeds niet ontwikkeld en als daar met dit mooie weer jongeren in zwemmen wordt er strenger gehandhaafd in plaats van het als kans te zien. Omdenken wordt dat ook wel genoemd. Een jaar geleden benoemden wij dit ook bij de algemene beschouwingen en gaven wij ‘de druppel’ als voorbeeld. Ontwikkeld door jongeren van de Kruittoren: een draaiend restaurant gebouwd met lokale materialen en aangedreven door waterkracht uit de IJssel. Meer CleanTech en lokaal krijg je het niet. Wij riepen op: “Verken de kansen van zo’n concept serieus en laat die jonge gasten zien dat ook zij het verschil kunnen maken. Enthousiasme werkt aanstekelijk!” Deze week blijkt dat de jongeren vier concepten hebben ingediend en met een ambtelijke mail afgewezen zijn, omdat het niet binnen de regels paste. Ga het ze maar uitleggen…

GroenLinks weet dat je met betrokken inwoners samen sterker staat. Het is fantastisch te zien hoeveel initiatieven we tegenkomen, alleen al op het gebied van groen: van het Emerpark, het blauwboek en de aanleg van natuurspeeltuinen tot het timmeren van vogelkastjes. Wat mogen we blij zijn om in deze mooie stad te wonen.

En onze gemeente wordt alleen nog maar mooier in de komende jaren. Hard wordt gewerkt aan een nieuwe IJsselkade waar we allemaal kunnen gaan genieten van de mooiste rivier van Nederland. De nieuwe woonwijk Noorderhaven heeft in de afgelopen jaren steeds meer vorm gekregen. De verkoop van de appartementen rond de nieuwe haven loopt (meer dan) voorspoedig. Ook iets om trots op te zijn is de opknapbeurt van Groenmarkt, Overwelving, Nieuwstad en Basseroord. Met daarbij - en daar zijn we als GroenLinks trots op - steeds meer goed verzorgde plekken om onze fiets te parkeren. Zijn we dan klaar binnenkort? Nee, dat toch niet. Een aantal belangrijke besluiten moeten nog genomen worden. We noemen er een paar.

Armoede

In de wijken wordt steeds meer zichtbaar dat er veel mensen zijn die het moeilijk hebben. Een op de tien kinderen in onze gemeente groeit op in armoede en veel mensen hebben geen werk. Het college toont lef op dit onderwerp door de manier waarop we werk en inkomen organiseren ter discussie te stellen. Dit is cruciaal. Wij pleiten hier voortdurend voor ruimte voor experiment, want als iemand dé oplossing had zouden we dit vraagstuk niet hebben. En daarbij (helaas nog niet vanzelfsprekend) nabijheid: menselijke maat en contact.

Regenbooggemeente

Achter de schermen zijn we, naar aanleiding van onze motie met D66, bezig om een roze gemeente te worden. Roze/regenboog, wat ons betreft zichtbaar kleurrijk: een gemeente die zich actief inzet zodat iedereen zich welkom voelt, ongeacht afkomst of geaardheid.

Kaardebol

De afgelopen jaren is in de raad een lastige discussie gevoerd over de toekomst van de Kaardebol. Begin dit jaar zijn een aantal scenario's gepresenteerd en het ziet er naar uit dat er weer een duurzame toekomst gloort voor de Kaardebol. Een centrum voor duurzaamheid, participatie en onderwijs lijkt ons een prima perspectief.

Windmolens

Een ander hoogtepunt van vier jaar Zutphense politiek komt er ook nog aan. Hoogtepunten van 150 meter. Het gaat over het nemen van een besluit over het plaatsen van drie nieuwe windmolens in Zutphen. Dat Trump denkt dat hij met geld wel een nieuwe planeet kan kopen, betekent dat wij nóg meer lef en ambitie moeten tonen. Met windmolens dragen we bij aan het Gelders Energie Akkoord en geven concreet invulling aan onze eigen doelstelling om energieneutraal te worden. En als we het dan toch over het duurzaamheid hebben: wij blijven hameren op meer focus op de bereikbaarheid met OV en de fiets. Het station is met 18.000 reizigers een hele belangrijke toegangspoort.

Ook dit jaar zetten wij, de fractie van GroenLinks, ons weer in. We zijn open en eerlijk, durven te twijfelen, luisteren, werken hard en willen het goede doen. En dat met humor en vol energie! Laten we samen Zutphen mooier maken.

Hartelijke groeten,

Sylvie, Martine, André, Victor en Liza

GroenLinks fractie Zutphen (www.zutphen.groenlinks.nl)

 

Heb je vragen/suggesties of wil je een keer kennismaken? Stuur ons gewoon een berichtje!

Raadslid (vz) Liza Luesink: l.luesink@raad.zutphen.nl (0653385097)

Raadslid Victor Boldewijn: v.boldewijn@raad.zutphen.nl (0613191828)

Raadslid André Putker: a.putker@raad.zutphen.nl (0623716075)

Forumlid Martine Westerik: m.westerik@raad.zutphen.nl (0624924614)

Forumlid Sylvie Uenk: s.uenk@raad.zutphen.nl (0657337635)

Volg ons ook op Facebook en Twitter