Tijdens de raadsvergadering van 12 september stelden wij de volgende vraag aan de wethouder

We hebben allemaal een brief onder ogen gekregen van kerk en vluchteling Zutphen. In de brief vragen zij aandacht voor een nijpend probleem. Vanwege de aanwezigheid van het AZC zijn zij een half jaar terug in gesprek gegaan met de gemeente over een vorm van noodopvang. Er komen nu mensen letterlijk op straat te staan omdat zij na afwijzing van hun asielaanvraag nog wel juridisch perspectief hebben om een vervolgprocedure te starten. Tussentijds is er dan geen mogelijkheid om te mogen verblijven in het AZC.

Het gaat om een klein aantal mensen, maar het zou niet mogen gebeuren wat ons betreft. De gesprekken verliepen goed begrijpen wij. Nu blijkt de gemeente echter geen vorm van noodopvang te willen faciliteren, maar te willen zoeken naar een centrale voorziening voor de hele stedendriehoek. Ondertussen verwijzen zij naar de adhoc oplossing van kerk en vluchteling Zutphen. Kerk en vluchteling Zutphen uit ons inziens terecht de zorg dat dit actuele probleem niet kan wachten en dat de gemeente hierin een zorgplicht heeft. 

Onze vraag aan de wethouder was: Kan de wethouder aangeven of zij alsnog gehoor kan en wil geven aan kerk en vluchteling Zutphen die vraagt om een passende oplossing?'

Het antwoord van de wethouder was dat ze op korte termijn opnieuw in gesprek zal gaan met kerk en vluchteling Zutphen.