Natuurspeeltuinen

GroenLinks is samen met de Stadspartij in de GroenGroep al langere tijd bezig natuurspeeltuinen in Zutphen te krijgen.

Ik ga nu niet precies uitleggen waarom we dat zo belangrijk vinden, dat is uitstekend te vinden op allerlei websites, bijvoorbeeld www.springzaad.nl.
 
Maar introductie in Zutphen is nog niet simpel: het vereist een echte cultuuromslag! Onze ambtenaren zijn gewend om speeltoestellen uit de catalogus te bestellen, die voldoen aan alle regels en worden jaarlijks geïnspecteerd. Je loopt dan als gemeente geen enkel risico. Natuurspeeltuinen vereisen iets anders: creativiteit - want geen standaard toestellen - en durf - want je moet kunnen inschatten of wel voldaan wordt aan veiligheidsregels. Logisch dat de gemeente even aan het idee moet wennen!
 
En hoe proberen wij de gemeente nu zover te krijgen dat dat lukt? We proberen vooral iedereen goed te infomeren, zodat er draagvlak ontstaat voor ons idee, en we brengen de juiste mensen met elkaar in contact. Dit doen we door informatieavonden te houden. Vorig jaar voor een breed publiek, in de Schatkamer. En gisteravond voor de raad. 
 
Gisteravond presenteerde op ons verzoek Karsten Orth, ambtenaar in Apeldoorn en bevlogen ontwerper van natuurspeeltuinen, zijn visie en ideeën. Karsten woont in Zutphen, en wil op de speeltuin bij de Praebersterkamp ook natuurspelen introduceren. Karsten hield een geweldig verhaal, en iedereen was erg enthousiast!  De raadsleden, de wethouder en ook de ambtenaren die erbij waren. Natuurlijk zien ze ook aandachtpunten, veiligheid en aansprakelijkheid van de gemeente bijvoorbeeld. Maar dat zijn problemen die oplosbaar zijn, gezien de ervaringen in andere gemeenten.
 
Hoe nu verder? We hebben het zaadje gezaaid, en moeten nu zorgvuldig water blijven geven tot het volwassen is. Ervaring leert dat dit soort initiatieven kwetsbaar is als bijvoorbeeld de gedreven mensen uit een organisatie verdwijnen, en pragmatisme de overhand krijgt. Vanuit de politiek blijven we volgen hoe dit zich ontwikkeld, en we zullen aan de bel trekken als de ideeën niet voldoende van de grond komen.