Samen het verkiezingsprogramma schrijven

Verkiezingsprogramma’s; hoeveel heb jij er echt goed gelezen? Deze vraag stelden we de afgelopen jaren regelmatig om ons heen en het antwoord was: geen tot een paar. Het schrijven van die programma’s kost veel tijd en energie en heeft als doel dat de programma’s gelezen worden en herkenbaar zijn. GroenLinks Zutphen besloot daarom het deze verkiezingen anders te doen.

In een (lokaal) verkiezingsprogramma vertellen partijen hoe zij de gemeente de komende vier jaar (en het liefst ook daarna) willen zien. Het doel is dat mensen zich aangesproken voelen door dat verhaal. Een voorwaarde hiervoor is dat het mensen raakt. Begrippen als ‘duurzaam’ en ‘sociaal’ zijn zo abstract, dat we voor Zutphen helder willen krijgen wat we daar precies mee kunnen of moeten. Wat raakt mensen echt? Hier gaan we de komende maanden naar op zoek.

Hoe?

Het samen schrijven van het verkiezingsprogramma doen we op verschillende manieren. Via sociale media verzamelen we op een laagdrempelige manier onderwerpen die in de Gemeente spelen. In 2013 organiseren we drie bijeenkomsten waarbij we telkens een brede groep inwoners van Zutphen uitnodigen om mee te denken. Daarnaast sluiten we ons aan bij bestaande activiteiten in de stad om te luisteren naar wat er speelt.

 

Samen schrijven

GroenLinks Zutphen gaat het verkiezingsprogramma schrijven samen met de inwoners van Zutphen. Iedereen die mee wil en kan doen wordt van harte uitgenodigd zijn of haar bijdrage te leveren. Het enige dat vaststaat is dat we het verkiezingsprogramma toetsen aan de belangrijkste waarden van GroenLinks. Twintig leden van GroenLinks Zutphen vormen de brainstormgroep, zij benoemen de gedeelde waarden en denken na over de mogelijke vorm van samen schrijven. Een stuurgroep zorgt dat er in december 2013 een verkiezingsprogramma – in fysieke vorm– klaar ligt voor de Gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014.