De woningbouw aan de Kattenhavestraat was onlangs weer onderwerp van gesprek in de Raad. Dit als vervolg op onze eerdere motie om bij de toekomstige nieuwbouw de zichtlijnen op de Walburgiskerk voor een aanzienlijk deel te behouden. Raadslid Joram van Donk hield daarover destijds zijn maiden speech: College Zutphen teruggefloten: nieuwbouw binnenstad moet lager zodat bewoners kerktoren blijven zien | Zutphen | destentor.nl.

 

Oorspronkelijke plan onhoudbaar

Joram van Donk gaf in het forum te kennen dat we vanuit GroenLinks blij zijn dat het college een studie heeft gedaan en scenario’s geschetst om tot een weloverwogen besluit te komen voor de woningbouw aan de Kattenhavestraat. De gedane studie wijst uit dat het oorspronkelijke plan niet houdbaar is, niet voldoet aan het collectieve belang van Zutphen. Zeker ook met de bevindingen van de erfgoedadviesraad, die onze motie en de uitspraak van de Raad van State bekrachtigt.

 

Controlerende rol Raad

6 scenario’s legde het college voor om daarvan 1 variant te kiezen als favoriet. Gelet op onze taak en rol hebben wij de bal teruggekaatst: “Een voorkeur uitspreken voor 1 van de scenario’s waarin de bouwhoogte is teruggebracht tot een acceptabel punt niet direct zou moeten plaatsvinden in de raadszaal, maar door experts. Wij pakken onze controlerende rol. Dus college, kom terug met een goed onderbouwde keuze, met dien verstande dat de oude variant - gelet op onze motie, de uitspraak van de Raad van State en het advies van de eigen erfgoedadviesraad - geen optie meer kan zijn.”

Houdt oog voor je eigen argumentatie

De gemeente moet zichzelf afvragen: hoe zwaar weegt een financieel verlies (of lagere winst) van de projectontwikkelaar ten

opzichte van de echte winst die we boeken voor het collectief belang van leefomgeving, van het beeld op de stad? Wat ons betreft betekent dat: voer als college de motie uit en houdt oog voor je eigen argumenten: de ontwikkeling moet daadwerkelijk een toegevoegde waarde hebben en extra kwaliteit toevoegen aan Zutphen; de nieuwbouw moet naadloos passen binnen de bestaande stedenbouwkundige en architectonische structuren. Het uitgangspunt is dat het de stedenbouwkundige en architectonische kwaliteit, het historische karakter en de identiteit van Zutphen en de IJsselkade in het bijzonder dient te versterken.

plan kattenhavestraat
Schetsen van het oorspronkelijke plan. Bron: Binnenstadsvisie Zutphen (2012)

Collectief belang

Van Donk: “Laten we hoe dan ook voorkomen dat de Raad van State nog een keer een streep door het plan haalt. Het is in deze casus tenslotte niet collectief belang woningbouw versus individueel belang inwoners. Ook voor inwoners, bezoekers en toekomstige generaties is dit besluit van collectief belang: de toekomstige beeldbepaling en aangezicht op onze stad geldt tot in lengte der dagen.”



Forumspecial wonen: houdt oog voor duurzame bouw

Drie dagen later gaf het college een heldere presentatie over woningbouw en de woondeals waar we met het Rijk voor staan. Hoe we deze ook sociaal invulling kunnen geven. Complimenten aan college en betrokken ambtenaren daarvoor. Een belangrijke zorg die Raadslid Joram van Donk deze avond meegaf was het oog houden voor de kwalitatieve voorwaarden die we als gemeente stellen: “Juist in deze tijd waarin we gebaat zijn bij snelheid in de woningbouw, er problemen zijn rondom bouwmaterialen en personeel. Hoe dagen we partijen uit tot innovatieve plannen, flexwoningen, houtskeletbouw, circulariteit? Hoe zorgen we dat we aannemers uitdagen duurzaam te bouwen zonder alles dicht te timmeren aan de voorkant. Hou blijven we rekening houden met andere beleidsdoelen, zoals de auto’s meer uit het straatbeeld krijgen, ruimte voor fiets en groen, klimaatadaptieve maatregelen.” Vragen waarop de wethouder enthousiast en welwillend reageerde, maar waar we tegelijkertijd ook zelf het initiatief zullen blijven nemen.