Politiek speelt zich af op straat, dus hoe koud het ook is: we gaan naar buiten! In de warme Driekant spraken we Anne Hermsen en Kim Lieuwen van stichting Met Gezelschap. Zonder verwarming was het in de Kruittoren nog geen 6 graden, maar Marco Mout laat zich door een beetje kou niet tegenhouden en vertelde ons over zijn projecten.

Stichting Met Gezelschap

De naam van stichting Met Gezelschap zagen we al regelmatig voorbij komen. Wat drijft hen en wat kan de politiek voor hen betekenen? De oprichters vinden dat de zorg anders en beter georganiseerd kan worden. Anne heeft een tijdje in de thuiszorg gewerkt en merkte daar hoe lastig het was om je bij de zorg voor ouderen te houden aan de opgelegde tijden. “Regelmatig zat ik nog na het avondeten bij mensen thuis, terwijl mijn betaalde tijd er allang op zat”. Bij de stichting staat centraal dat de zorgvrager altijd de regie heeft over zijn eigen hulpvraag. Bewust kiezen zij ervoor geen medische taken op zich te nemen en zich juist te richten op gezelschap, eventueel gecombineerd met huishoudelijke hulp, ondersteuning, begeleiding en persoonlijke verzorging.

 

Er gaat veel veranderen in de zorg: voor jeugd, ouderen en mensen met een beperking. Dit vraagt veel van iedereen; zowel van de mensen die zorg nodig hebben, als van de mensen die zorg bieden. In ons verkiezingsprogramma voor 2014 - 2018 (binnenkort online) benoemen we PGB als speerpunt om mensen zelf te laten kiezen voor de zorg die bij hen past. Daarbij willen we inzetten op duurzame relaties met aanbieders van zorg en begeleiding. Vertrouwen in elkaar en intensieve samenwerking zijn cruciaal om precies die zorg en begeleiding te kunnen geven die nodig is en overlap te voorkomen.

In september dit jaar organiseerden we een bijeenkomst over het thema Zorg met verschillende zorgbetrokkenen. De uitgesproken ambitie daar is: overlap voorkomen, gaten vullen, elkaar versterken en aanvullen (in plaats van elkaar beconcurreren) en taken oppakken die anders tussen wal en schip vallen. Stichting Met Gezelschap denkt hier graag in mee.

 

De Kruittoren

Wie kent de Kruittoren nou niet? Marco Mout liet ons in de toren de werken van zijn talenten zien en vertelde er de verhalen bij. De kern is dat hij het belangrijk vindt dat we samen DOEN. Zijn aanpak is anders, hij noemt het zelf: 3D denken of omdenken. Door jongeren uit te dagen haalt hij talent in ze naar boven waar niemand van wist dat het er was. Terwijl we daar in de kou zaten kwam het gesprek vanzelf op de vraag waarom de verwarming niet aan stond. “Noordwesten wind vandaag” gaf Marco aan. Wij keken vragend naar de kachel en begrepen vrij snel het risico dat bij wind het vuur naar binnen kan slaan. Volgens Marco met een aanpassing aan de pijp te verhelpen, maar “het mag niet”. Hetzelfde geldt voor de waterleiding. Bij de nieuwbouw van de appartementen van de Kruittorenhoek was er een afspraak om de Kruittoren aan te sluiten op de waterleiding. De voorbereidingen waren getroffen en de toegang uitgegraven, maar de straat is dicht gemaakt zonder de Kruittoren aan te sluiten op de waterleiding. “Ik vraag niets van de Gemeente, heb geen subsidie nodig. Het water betalen we zelf en nee, ik kom dan niet met nog meer eisen. Water en verwarming zou toch wel het minimale mogen zijn?”. Onderkoeld en wippend van het ene op het andere been spreken we af dat GroenLinks het hier niet bij laat. Onze fractie gaat op onderzoek uit: hoe zit dit? Wordt vervolgd!

Het bekendste talent van de Kruittoren is Merle Bouwmeester. Ze heeft in Zutphen onder andere de ‘recht-bank’ voor de rechtbank en ‘vlammen’ in het Gelre ziekenhuis gemaakt. Tijdens ons bezoek konden we haar live aan het werk zien in de hoge koepelzaal. Ook nieuwsgierig? Bekijk de filmpjes hieronder of loop gewoon even binnen als de deur open is. Tip: breng vooraf een bezoek aan het toilet en kleed je warm aan ;-)