Aarzeling Johan Luijendijk bij Broederenklooster

GroenLinks heeft in de raad voor de plannen van het Broederenklooster gestemd. Als enige heb ik tegengestemd, dat vraagt om een verklaring.

Het is een ambitieus project waar een investering van 9 miljoen mee is gemoeid. Nu al zal 5,5 miljoen door de gemeente betaald moeten worden. Mijns inziens een hoog bedrag in tijden dat we weer fors moeten bezuinigen.

Maar belangrijker, ik ben ook niet overtuigd van de beloftes bij dit plan. Ik zie niet zo snel de hordes toeristen toestromen waar op gehoopt wordt. De synergie tussen bibliotheek en musea is ook niet zo groot. En we hebben een Hanzehof in financiƫle problemen die een groot deel van de week leeg staat; is daar echt geen mooie combi mogelijk ? Mijn persoonlijke aarzelingen worden ook gedeeld door een belangrijk deel van de GL-achterban.

Wel ben ik er groot voorstander van om de gemeente aantrekkelijk te houden voor toeristen. Maar dan zie ik veel meer in een metamorfose van de IJsselkade waardoor IJssel en binnenstad levendig met elkaar verbonden worden. Daar wil de provincie 6,5 miljoen aan bijdragen. Als gemeente moeten we nog 4,5 miljoen vinden. Dus liever IJsselkade in plaats van Broederenklooster.