Bram en Jesse
Bram van Ojik en Jesse Klaver

ALV van 22 april bij Het Dagelijks Bestaan

Ik had voor mijn vakantie al op de planning staan om een verslag te schrijven over de onlangs gehouden Algemene Leden Vergadering (ALV). Zoals voor menigeen waarschijnlijk wel herkenbaar ben ik daar door drukte en vakantie niet eerder aan toe gekomen. Op het moment dat ik klaar zit om te schrijven komt het nieuws over de leiderschapswisseling van Bram van Ojik en Jesse Klaver bij mij binnen. Ik kan niet anders dan dit meenemen in mijn korte woord over de ALV.

Wat fijn om nu GroenLinkser te zijn!
Ik ben lid geworden in een tijd dat velen GroenLinks de rug toekeerden en mede daardoor voelde ik dat ik toch echt de stap naar lidmaatschap moest maken.

Groenlinks is een idealistische partij. Dat is niet altijd even makkelijk en maakt dat we vaak anders handelen en denken in vergelijking met andere partijen. Het terugtrekken van Bram onderstreept bij mij het idealisme. Ego-loos en dienend in het belang van het grote geheel!

De Nederlander is de huidige economie beu en zoals Jesse het al noemt 'het economisme'. Het economisch bestel moet anders! De kloof tussen arm en rijk wordt alleen maar groter en daarmee de oneerlijkheid van het huidige economisch bestel. Een nieuwe tijd breekt aan, maar om de juiste weg te kiezen hebben we mensen met visie en intuïtief vermogen nodig die ons het juiste pad wijzen en het desnoods eerst aanleggen. Al lange tijd hebben veel mensen het besef dat er een omslag moet komen. De economische crisis was het eerste voorteken dat er in de kern iets niet klopt en dat het anders moet. Veel initiatieven zijn in het klein ontwikkeld en opgepakt en dat heeft een nieuw bewustzijn gecreëerd, maar nu moet het verder, groter en voor een breder publiek.

Toen ik hoorde dat Bram zich terugtrok om Jesse de ruimte te geven, vroeg ik me gelijk af of het misschien nu gaat beginnen.

Dit gevoel had ik al een beetje toen we in april, voorafgaand aan de ALV, een rondleiding kregen bij Het Dagelijks Bestaan. In het klein zagen en voelden we dat het daadwerkelijk anders kan. In mijn werk heb ik dagelijks te maken met jongeren die tegen hun grenzen aanlopen doordat ze overprikkelt raken en mede daardoor niet meer mee kunnen doen in onze huidige maatschappij. We labelen, diagnosticeren en hebben maar weinig ruimte voor rust en een tandje minder, juist wanneer dit zo hard nodig blijkt te zijn.

Ongelooflijk dat uitgerekend in Zutphen een initiatief als Het Dagelijks Bestaan de ruimte krijgt en gezien wordt door de politiek en andere instanties.
Het was dan ook terecht dat op deze plek de ALV werd georganiseerd. Ik ben zeer benieuwd waar de volgende ALV ons brengt en welke mooie plek we dan mogen bezoeken.

Tijdens de ALV zijn een aantal serieuze zaken besproken en die wil ik hier toch ook even heel kort toelichten. Er speelt momenteel veel in de Zutphense politiek, maar we kunnen ook melden dat er naast de vele onrust van de afgelopen tijd ook mooie ontwikkelingen plaatsvinden. De gesprekken met Wim Dijkstra, bemiddelaar in de relatie tussen het college en de gemeenteraad, worden als prettig en constructief ervaren en er wordt dan ook zeker het nodige van verwacht.

Daarnaast hebben alle fractieleden mooi en bondig toegelicht waar ze de afgelopen tijd mee bezig zijn geweest en waar ze met name trots op zijn. En bovenal is er uitgebreid gesproken over hoe wij als GroenLinks Zutphen-Warnsveld ons moeten verhouden tot anderen en de huidige ontwikkelingen. Het was mooi om te zien hoe individuele leden constructief en vooral fijn advies hebben gegeven. Daar kan de fractie zeker mee vooruit.

Ook het bestuur had het een en ander te melden en presenteerde ondermeer het concept van het nieuwe strategisch- en communicatieplan. Mocht u dit plan en het uitgebreide verslag van de ALV willen lezen, dan kunt u ons mailen.

Al met al was het een gezellige, nuttige en vooral verbindende ALV waarbij ik het onderlinge contact tussen leden, bestuur, fractie en wethouder wederom als bijzonder heb ervaren. Ook in Zutphen zijn er steeds meer mensen die vertellen, informeren, helpen en weten hoe het anders kan. Fijn dat we meer en meer een lokale partij worden voor alle leden en hen met ideeën en initiatieven, waardoor wij geïnspireerd raken en kennis opdoen om onze idealen na te streven. Er moet nog veel gebeuren, maar heb zeker het gevoel dat we steeds meer in contact raken met de leden van GroenLinks Zutphen-Warnsveld.

Graag tot de volgende keer!

Met vriendelijke groet,
Martine Westerik
Voorzitter GroenLinks, afdeling Zutphen-Warnsveld