Checkpoint Cinema

Op uitnodiging van het Vredesnetwerk Zutphen en LUXOR THEATER leidt een bekende, bevlogen Nederlander een gezamenlijke keuze in.

Films met moedige en creatieve mensen, die zich actief inzetten voor vrede in de nabijheid en in conflictgebieden. Na afloop is er de mogelijkheid om samen met deze gast te reflecteren over het thema van de film.

Vredesweek 2014
Woensdag 24 september 20.30
LUXOR THEATER, Houtmarkt 64, 7201 KM Zutphen

Borders – wat doet een grens met mensen
regisseur en camera Jaqueline van Vugt, Nederland 2013, 85 minuten
inleiders Jamal Alkhalaf, vluchteling uit Irak samen met Jan van der Werff, directeur Vluchtelingenwerk Oost Nederland.

“Als je geen papieren hebt in dit land, dan moet je het ontgelden”. Een jonge Nigeriaanse heeft het in Nederland aan den lijve ondervonden. Ooit betaalde ze veel geld om naar Nederland te komen, maar ze werd onder valse voorwendselen de prostitutie in gelokt en in de asielzoekers cel waar ze nu is beland kan ze enkel constateren: “Ik ben geen crimineel, maar ze behandelen mij als vuilnis”. Jaqueine van Vugt reisde naar Afrika en observeerde de grenzen die tussen Nigeria en de Europese Unie liggen.

Zij neemt het grensgebied, een harde wereld waar geweld, uitbuiting en uitputting op de loer liggen, zuiver onder de loep.
uit filmladder LUXOR THEATER

'De gedachte achter de film is de vraag wat een grens doet met mensen. Macht gaat een rol spelen, maar ook bescherming, angst en uitsluiting.'
uit interview met Jaqueline van Vugt

'Wij hebben gekozen voor de film Borders, omdat wij stil willen staan hoe wij onze medemensen ontvangen, die zoveel hebben meegemaakt. Hoe krijgen zij weer een naam, gevoel van veiligheid en waardigheid.'
citaat van werkgroep film Vredesnetwerk Zutphen

LUXOR Theater
reserveren via www.LUXORZUTPHEN.nl of T 0575 – 513 750
entree prijzen 9 euro en kortingpashouder 6,50 euro