Jos Hartman
Jos Hartman

Denkstof met Jos Hartman over Syrie en de Syriers

Victor Boldewijn was zondag 3 augustus aanwezig bij 'Denkstof borrelt’, in de prachtige oude apotheek van Zutphen. Hij schreef een korte impressie van deze bijeenkomst over Syrie en de Syriers. "Een indrukwekkende bijeenkomst waarin maar weer eens duidelijk is geworden dat mensen soms in situaties verzeild raken die uitzichtloos lijken. We mogen blij zijn dat we mensen die in deze omstandigheden leven weer wat perspectief mogen bieden!"

 

Victor: "Jos Hartman, oud wethouder van Zutphen, vertelde over zijn jarenlange ervaringen als bewoner van het land en als adviseur in het lokale bestuur van Syrie. Jos is ruim tien jaar actief in het midden oosten waarvan het grootste deel van zijn tijd in Syrie. Het was een zeer boeiende lezing waarin hij de toehoorders meenam in de geschiedenis van het midden oosten en in het bijzonder dat van Syrie. Er werd onder andere stilgestaan bij de bewoners, de achtergronden en de cultuur waarbij een opvallende constatering was dat er vooral veel verschillen zijn binnen het land. Een groot land waarbij de ene regio niet altijd te vergelijken is met de andere. 

Aan de hand van, soms zeer persoonlijke voorbeelden nam Jos ons mee in de ontwikkelingen die hij de afgelopen tien jaar met eigen ogen heeft aanschouwd. Het was een indrukwekkende bijeenkomst waarin maar weer eens duidelijk is geworden dat mensen soms in situaties verzeild raken die uitzichtloos lijken. We mogen blij zijn dat we mensen die in deze omstandigheden leven weer wat perspectief mogen bieden! Het is, met de komst van het AZC in Zutphen, niet duidelijk hoeveel mensen we uit Syrie zullen opvangen, maar de lezing van Jos Hartman heeft er aan bijgedragen dat we iets meer begrijpen van de achtergronden en de moeilijke omstandigheden waarin mensen soms verkeren. Wat mij betreft een mooie bijeenkomst waar we uiteindelijk alleen maar van kunnen leren!"

Zie ook: http://denkstof.nl/lezing-jos-hartman-voor-denkstof-over-syrie-en-de-syr...