Gevolgen Participatiewet op kwetsbare jongeren

De veranderingen die met de Participatiewet op 1 januari dit jaar zijn ingegaan hebben grote gevolgen voor kwetsbare jongeren. Naar aanleiding van onze vraag in het vragenkwartier op 1 juni vertelde de wethouder dat zij hierover contact zoekt met de bestuurders uit de arbeidsregio om samen een duidelijk signaal af te geven aan het Rijk. 

De aanleiding

TV Gelderland zond afgelopen week een item uit over de gevolgen van de  Participatiewet op kwetsbare jongeren. Bekijk hier de bijdrage van TV Gelderland. Het filmpje was opgenomen op het Praktijkonderwijs in Zutphen. Deze school merkt namelijk direct de gevolgen van de veranderingen die op 1 januari zijn ingegaan. Regelingen voor werkgevers zijn vervallen, waardoor zij meer risico moeten nemen om jongeren in dienst te nemen of houden. Jongeren hebben hierdoor minder kans op een baan, waardoor de school op zoek moet naar omslachtige constructies om de jongeren toch een kans te bieden om mee te doen. Wanneer jongeren toch uitvallen komen ze in de bijstand die ruim de helft minder is dan de Wajong voorheen, waardoor zij het met 234 euro in de maand moeten doen. Dit legt een extra druk op vaak al kwetsbare gezinnen.

De vraag

GroenLinks vindt dit zeer zorgelijk. We zijn ons er bewust van dat dit het gevolg is van landelijke wetgeving, maar zouden graag van de wethouder horen welke stappen zij hier op korte termijn in gaat zetten. Hoe zorgen we dat deze kwetsbare jongeren mee kunnen doen?

Liza Luesink
Fractievoorzitter GroenLinks Zutphen-Warnsveld