In de raadsvergadering van 9 mei diende GroenLinks Zutphen-Warnsveld een motie in om een verbod van het oplaten van ballonnen en wensballonnen door te voeren. Eind 2014 heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen die gemeenten oproept om het oplaten van ballonnen actief tegen te gaan. Steeds meer gemeenten verbieden het oplaten van ballonnen. GroenLinks Zutphen-Warnsveld GroenLinks vindt het de hoogste tijd om hier lokaal gevolg aan te geven en pleit nu net als veel andere gemeenten voor een verbod op het oplaten van ballonnen.

Ballonnen in top-10 zwerfvuil op stranden
Jaarlijks worden er in Nederland tussen de anderhalf en twee miljoen ballonnen opgelaten. En wat omhoog gaat, komt ook weer naar beneden. Ballonresten staan in de top-10 van meest gevonden zwerfvuil op het strand. Dat zijn stukken latexballon of folieballon en eventueel daarbij behorende, lintjes, ventielen en zelfs led lampjes Opgelaten ballonnen dragen bij aan zwerfvuil en de plastic soep in de oceaan. Dieren stikken door het eten van ballonresten of raken verstrikt in de lintjes. Daarnaast is ook het oplaten van wensballonnen de afgelopen jaren populair geworden. De brandende ‘ballonnen’ brengen behoorlijke risico’s met zich mee in relatie tot brandveiligheid. Zeker in een historische stad als Zutphen met veel houten panden en rietgedekte boerderijen in het buitengebied.

Organisatoren niet bewust van gevolgen
Latexballonnen zijn helaas geen goed alternatief voor de plastic of folieballonnen. Ondanks dat deze biologisch afbreekbaar zijn duurt het afbreekproces enorm lang. Daarbij zit er vaak een niet-afbreekbaar lintje aan. Indien bij aanvraag van een vergunning al bekend is dat het niet mogelijk is ballonnen op te laten, is er genoeg tijd om een alternatief te bedenken voor deze activiteit. Organisatoren van ballonoplatingen zijn zich in eerste instantie vaak niet bewust van de gevolgen voor milieu en dierenwelzijn. Ter inspiratie voor alternatieven kan je kijken op de website www.dieballongaatnietop.nl.