Groenlinks Zutphen neemt afscheid van Liza Luesink als fractievoorzitter

Zondag 7 juli namen we afscheid van Liza Luesink als fractievoorzitter van GroenLinks Zutphen. Na een tocht met de fluisterboot en een wandeling 'op Groenlinks manier',  stonden wij stil bij bijna 10 jaar inzet voor GroenLinks Zutphen.

Martine Westerik volgt vanaf juli 2019 Liza Luesink op als fractievoorzitter van GroenLinks Zutphen. Liza besluit haar raadslidmaatschap neer te leggen, omdat het niet langer te combineren is met haar snelgroeiende bedrijf Duwtje. 

Zondag namen we afscheid van Liza als fractievoorzitter. We hebben genoten van een tocht met de fluisterboot, waarbij we als 'toerist in eigen stad' vanaf het water hebben kunnen ervaren wat de stad Zutphen zo bijzonder maakt.

Aansluitend, kwamen wij samen in de binnenstad om te proosten op bijna 10 jaar inzet voor GroenLinks Zutphen. Vanaf de aanlegsteiger bij de Berkelpoort zijn we te voet naar de binnenstad gegaan en hebben onderweg blikjes, plastic, sigarettenpeuken en ander straatvuil opgeraapt om Zutphen nóg een beetje schoner te maken.

In een café hebben we getoost op Liza en spraken fractie en bestuur mooie woorden en deelde herinneringen. Een persoonlijke (video)boodschap van Jesse Klaver kon natuurlijk ook niet ontbreken.

Namens het bestuur van GroenLinks Zutphen sprak voorzitter Annelies Bickes de volgende woorden:
 

Lieve Liza,

 

Vandaag is niet jouw favoriete dag: in het middelpunt van de belangstelling staan om persoonlijke redenen en niet vanuit je politieke functie is niet zo jouw hobby en zeker niet als het gaat om afscheid nemen. En toch zul je het even moeten ondergaan, je verdient het om vandaag in het zonnetje gezet te worden. Maar ik beloof je dat ik het kort zal houden.

 

Vandaag is ook een dag van gemengde gevoelens zowel voor jou als voor ons GroenLinksers. Want na bijna 10 jaar actief te zijn geweest in de politiek voor GroenLinks en voor de stad Zutphen nemen we vandaag afscheid van jou als onze fractievoorzitter en ons boegbeeld.

 

En hoezeer we jouw beslissing ook begrijpen en respecteren, dat kost ons veel moeite .

 

Al die jaren heb jij je met hart en ziel ingezet voor de politiek. En als ik zeg met hart en ziel dan bedoel ik dat ook letterlijk zo. Wanneer jij iets doet, doe je het voor de volle honderd procent. Iets maar half of gedeeltelijk doen, dat past niet bij jou.

 

We gaan je oorspronkelijke en creatieve manier van denken, jouw enthousiasme, jouw gave om snel te kunnen schakelen, jouw inspirerende ideeën, de manier waarop jij ingewikkelde zaken helder en begrijpelijk weet te maken, jouw optimisme en jouw scherpe inzichten missen.

 

Je hebt veel voor de stad Zutphen betekend, maar vooral ook voor de leden van GroenLinks.

 

Ik durf rustig te zeggen dat jij veel leden hebt binnengehaald door de sprankelende en overtuigende manier waarop jij je politieke idealen over weet te brengen op anderen. Maar daarnaast geef jij hen een gemeend gevoel van welkom bij de partij. 

 

Niet alleen bij de leden van GroenLinks word je gerespecteerd, dat is ook het geval bij de GroenLinks stemmers. Weet je nog hoeveel mensen op jou als lijsttrekker gestemd hebben bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen? 2376 van de 3712! En deze 3712 stemmen op GroenLinks waren goed voor 5 zetels in de gemeenteraad waarmee we de grootste partij werden. Wat een prachtig resultaat!

 

Maar ook mensen die niet op jou gestemd hebben spreken met veel respect over jou. Iedereen in Zutphen kent Liza en je wordt alom gewaardeerd. Door jouw laagdrempeligheid en talent om mensen te overtuigen van jouw idealen, spreek je veel mensen aan. Ook al zijn ze het in politiek opzicht misschien niet met je eens, ze zien wel dat jij met jouw transparante, verfrissende en oprechte manier van politiek bedrijven van grote waarde bent voor de stad Zutphen.

 

En dat gaan we nu dus allemaal missen. Hoe jammer we dat ook vinden, we begrijpen jouw beslissing heel goed.

 

Want zoals ik net al zei: jij wilt alles wat je doet, heel goed doen. Je eist veel van jezelf en je lat ligt hoog. Alleen met een heel goed of een uitstekend neem je genoegen. Een ruime voldoende is voor jou een onvoldoende. En als je zo’n drukke en hectische baan in de politiek waarin je 24/7 op “aan” moet staan, moet combineren met een goedlopend eigen bedrijf en als belangrijkste, ook nog met een jong gezin, ja, dat begrijpt iedereen: dat lukt geen mens.

 

Zelfs niet een supermens met de tomeloze energie en de drive van Liza Luesink. Ik weet dat je met veel pijn in het hart, maar weloverwogen, de beslissing hebt genomen om je prioriteit bij je gezin en bij Duwtje te leggen. En dat is een juiste beslissing, hoe spijtig dat ook voor ons is.

 

Maar Liza, je kunt met een gerust hart vertrekken, want mede dankzij jouw inzet en natuurlijke manier van leiding geven staat er een ijzersterke en goed functionerende fractie.  Je hebt er een goed samenwerkend team van gemaakt en met de verbindende en krachtige Martine als nieuwe fractievoorzitter heb ik er alle vertrouwen in dat GroenLinks van onze stad Zutphen een mooie, sociale en duurzame stad maakt.

 

Namens alle leden van GroenLinks wil ik je dan ook oprecht en van harte bedanken voor alles wat je voor ons en voor de stad hebt gedaan en we wensen je heel veel succes bij alles wat je nog gaat doen.