Impressie Congres 3 maart 2013

Vorig jaar werd de Zutphense Mariëlle Haneveld lid van GroenLinks en afgelopen zondag bezocht ze haar eerste congres in Utrecht. In deze bijdrage beschrijft ze haar ervaringen: van de lachwekkende jacht op spreekbonnen tot de inspirerende 'Kiezen om te delen' speech van Bram van Oijk.

In het voorjaar van 2012 ben ik lid geworden van GroenLinks. Wat er enkele maanden daarna gebeurde hoef ik hier niet verder toe te lichten, maar als nieuwbakken lid wist ik even niet wat me overkwam! De twijfel sloeg toe. Maar ik ben lid gebleven en om meer betrokken te raken bij  GroenLinks en de mensen en de partij beter te leren kennen, heb ik me ingeschreven voor het Congres van 3 maart jl.

Zo ging ik afgelopen zondag al vroeg op pad richting Utrecht. In de trein ontmoette ik Patricia Withagen en Christina Oosterhoff. Een gezellige treinreis volgde.

Eenmaal bij Vredenburg aangekomen werd ik vrijwel direct ‘overvallen’ door mensen die de jacht hadden geopend op sprekersbonnen. Een serieuze zaak, maar toch ook een grappig fenomeen. De sfeer zat er in elk geval gelijk goed in!

 

Het congres

Kort na de opening van het congres vond een, in mijn ogen, bijzonder moment plaats; een mooi afscheid van Jolande Sap. Ik geloof dat niemand had gerekend op haar komst en dat maakte het extra bijzonder. Goed dat ze er was!

Daarna ging het congres snel van start. Voorzitter Selçuk Akinci hield, met een gezonde dosis humor, de vaart er goed in. Vele stemmingen vonden plaats. Centraal stonden de voorstellen van het interim partijbestuur naar aanleiding van het onderzoek van de Commissie Van Dijk omtrent Slagvaardigheid, Invloed van leden en Open Debatpartij.

De speech van Bram van Ojik 'Kiezen om te delen' was inspirerend, evenals de intermezzo’s. En het nieuw gekozen bestuur geeft het vertrouwen er weer volop voor te kunnen gaan.

 

Iedereen straalde optimisme uit en de drive om er iets moois van te maken. Op naar 2014!

Al met al was het een zeer inspirerende dag, waarbij de sfeer bijzonder goed was. Ik heb leuke mensen ontmoet  en leuke gesprekken gevoerd. Ik kijk met een goed gevoel terug op mijn eerste GroenLinks congres en ik zal in de toekomst vast en zeker opnieuw een congres  bezoeken.

 

Hartelijke groeten,

Mariëlle Haneveld

Zutphen, 8 maart 2013