De drie hoogspanningslijnen vanuit het onderstation bij de Voorsterallee zorgen al jaren voor (hoog)spanning onder de aanwonenden én in de politiek. In 2018 verzocht de gemeenteraad het College om TenneT opdracht te geven tot een haalbaarheidsonderzoek naar het ondergronds brengen van de lijnen.
Dat onderzoek werd vorig jaar afgerond. Technisch kan het, bij voorkeur op 20 m diepte. In dat geval is er nauwelijks nog sprake van schadelijke elektromagnetische velden aan de oppervlakte.
De kosten van die operatie worden door TenneT geschat op ruim € 18 mln euro. Er is een subsidieregeling van het Rijk die 80 procent vergoed. Voorwaarde is dat een gemeente zich daarvoor uiterlijk 31 december 2021 inschrijft. De andere 20 %, circa € 3,6 mln euro, moet de gemeente zelf organiseren. Maar de gemeente is platzak en kan dit niet uit de eigen begroting opbrengen. Daarom heeft de GroenLinks-fractie het voortouw genomen voor een motie, die inmiddels mede is ingediend door VVD, Burgerbelang en CDA.
De motie roept het College op om financiering buiten de begroting te zoeken en zich op tijd aan te melden voor de subsidieregeling van het Rijk. Wij denken dan aan medefinanciering vanuit de Provincie en het Waterschap door het gebied langs de Den Elterweg in te richten als een klimaatpark met waterberging en schaduw. En door de (verwachte) hogere OZB-inkomsten van de woningen rond de hoogspanningslijnen over een aantal jaren te kapitaliseren. Met die hogere OZB kunnen rente en aflossing worden betaald van een laagrentende lening die de gemeente zou kunnen afsluiten bij de Bank Nederlandse Gemeenten.