Prijswinnaar Nieuwe IJsselkade

Elf mooie, creatieve inzendingen kregen GroenLinks en D66 binnen voor de prijsvraag voor een vernieuwde IJsselkade. Op 30 januari werden de inzendingen tentoongesteld in de Born en werden de prijswinnaars bekend gemaakt. Annemieke Spijker won de hoofdprijs, een fiets van Geert Baars.

In haar idee moet parkeren elders worden opgelost. Zij kiest voor 'plekjes uit de wind'. Op de aanlegpalen worden subtiele kunstwerken geplaatst. En de bestaande basaltkeien waar nu nog auto's staan krijgen een hernieuwde functie. "Er is hier een gevoelige kunstenaar aan het werk geweest die met weinig veel kwaliteit heeft geschapen" aldus de jury. "En met de hand op de knip. Zeer duurzaam!" Haar inzending is te zien op haar eigen website www.buitenboel.net.

De tweede prijs verdiende Martijn Ketelaar en Co. Zij maakten een realistisch plan, waarbij fietsers en voetgangers heel veilig aan de rivierkant worden gesitueerde met uitzicht op het weidse water. Ook is er ruimte voor spelen en groen. Auto's parkeren dwars aan de straatkant bij de woningen. Klaas Kingma, Lot van den Akker en Karel Post Uiterweer wonnen het brons met een geheel groengemaakt IJsselkade tot de bult van Ketjen. Voor geparkeerde auto's is geen plaats.

Er was ook een publieksprijs. Die werd uitgereikt aan Annemieke Zeegers en Gerart van Doorn. Zij gaan als centraal element in de nieuwe planvorming voor het zogenoemde IJsselorgel. "Het stromende IJsselwater beroert de treden, die op hun beurt pijpen in trilling brengen. Via gleuven onder de traptreden door komt het geluid naar buiten. De plaats waar IJssel en stad elkaar kruisen is de plek van het orgel". Auto's worden in tunnels onder de weg geleid.

GroenLinks en D66 beloven dat zij de ideeën meenemen in de planvorming rond de IJsselkade van de toekomst.