Proef en ervaar elektrisch auto rijden in Doesburg!

Op initiatief van GroenLinks Doesburg zal onder het motto ‘De groene economie werkt’ op zaterdag 8 september op de parkeerplaats ‘Turfhaven’ (het voormalige Betoncentrale terrein) van 10 tot 16 uur een evenement plaatsvinden waarbij u niet alleen kennis kunt maken met de nieuwste elektrische automodellen, maar ook met de NUNA6, de elektrische race auto van het TU Delft NUON Solar Challenge team! U kunt op 8 september niet alleen proefzitten, maar in de meeste modellen ook zelf proefrijden. De volgende merken zijn hier o.a. bij aanwezig: Citroen, Nissan, Opel, Peugeot, Renault en Tesla.

Deze dag wordt georganiseerd om u bekend te maken met alle voordelen van elektrische auto’s. Ook geeft het u een kijkje in de keuken ‘achter de schermen’ wat er aan infrastructuur bij komt kijken, en de werkgelegenheid die dat, juist ook in deze regio, oplevert: Groen werkt!

Een veel gehoord argument tegen elektrische auto’s, is het beperkte bereik. Deze actieradius is bij de nieuwste generatie elektrische auto’s veel groter geworden, en met het verder ontwikkelen van batterij technologie wordt deze nog groter. Daardoor zijn deze generatie auto’s nu echt geschikt voor de meeste mensen, ook voor het dagelijkse woon-werkverkeer: u kunt tot wel 500 kilometer per dag afleggen. Er zijn maar weinig mensen die dat dagelijks doen!

Financieel is het ook niet verkeerd: er zit op een elektrische auto geen BPM, en er hoeft geen wegenbelasting te worden betaald. Dat scheelt u substantieel geld! De stroomkosten zijn in vergelijking met de uitgaven aan benzine of diesel ook nog eens fors lager. Tel daar ook nog de lagere onderhoudskosten bij op en u begrijpt dat dit ijzersterke argumenten zijn om de aanschaf van een elektrische auto in overweging te nemen: dit alles kan u (vele) duizenden euro’s per jaar schelen.

Niet alleen voor uzelf maar ook voor uw omgeving heeft een elektrische auto veel voordelen. Een elektrische auto is extreem stil. Uit onderzoek is gebleken dat een elektrische auto zo stil is dat, als alle Nederlanders elektrisch zouden rijden, er geen geluidsschermen meer nodig zouden zijn! (dat scheelt ook nog eens een hoop (belasting) geld, uw geld!) Het uitrustingsniveau van de huidige elektrische personen auto’s is hoog: u wordt van alle gemakken voorzien. Sommige modellen, zoals bijvoorbeeld de Renault Twizy, zijn opvallend makkelijk te parkeren. Handig, vooral in de stad!

‘Last but not least’: het milieuvoordeel: een elektrische auto op groene stroom levert een enorme bijdrage aan de vermindering van de CO2 uitstoot. Zo helpt u naast uzelf ook uw kinderen en kleinkinderen aan een schone en prettige leefomgeving!

Deze groene stroom kan bijvoorbeeld worden opgewekt met een carport van de firma Kremer. Overdag wordt met deze carport zonne-energie opgeslagen die uw auto oplaadt nadat u ’s-avonds thuiskomt van uw werk. Op 8 september kunt u hierover alles te weten komen bij de firma Kremer die ook aanwezig is.

Om te laten zien wat er in ultieme vorm mogelijk is, komt het NUON Solar Challenge team van de Technische Universiteit Delft deze dag opluisteren met de prijswinnende NUON Solar Challenge elektrische race auto (de NUNA6). U kunt deze succesvolle auto van dichtbij bekijken en uitgelegd krijgen waarom hij zo succesvol is. Tevens gaat deze auto door Doesburg rijden: een unieke combinatie van de allernieuwste technologie en fraaie historische binnenstad: toekomst en verleden in één beeld!