Schaamte over thuiszorg...

Schaamte is op zijn plaats als we over de medewerkers en de klanten van de thuiszorg praten. Waarom moeten we mensen die al weinig hebben nog verder uitknijpen en gebeurt dit niet bij een rijke bovenlaag die er een potje van heeft gemaakt. Marktconform voor de bankier betekent: “nog meer” en marktconform betekent voor de thuiszorgmedewerker: “nog minder”. Je zou toch zeggen dat er niemand te vinden is die dit echt wil en toch gebeurt het wel in Nederland.

Door: Johan Luijendijk

Samen met de PvdA en de Stadspartij hebben we ons als GroenLinks ingezet op een gelijkblijvende beloning voor de alfahulp; wat gelukt is, daar ben ik blij om, maar dat de vaste medewerkers zouden moeten inleveren hebben wij niet voorzien. Ook daar voel ik schaamte over.

Wat ons nu te doen staat is helaas niet zo simpel. Hopelijk kan het college nog wat reparatiewerk verrichten in goed overleg met de thuiszorgaanbieders.

Maar het vooruitzicht dat over 2 jaar 75 % van het budget voor huishoudelijke verzorging gaat verdwijnen geeft wel erg het gevoel te moeten dweilen met de kraan open.

GroenLinks heeft het college gevraagd wat er nog mogelijk is om in overleg met de vorige en nieuwe zorgaanbieders alles te doen zodat mensen hun werk kunnen behouden en de klanten hun vaste hulp.