21 maart 2018 werd GroenLinks de grootse partij van Zutphen! Na een avond blijdschap hebben we de volgende dag twee informateurs aangesteld om te verkennen: Victor Boldewijn en Rosalie Smit.

De aftrap was op 27 maart in druk bezochte een openbare bijeenkomst in de Burgerzaal. Vervolgens voerden de informateurs op Goede vrijdag gesprekken met alle fracties en nodigden hen uit een (openbare) brief te schrijven. Op 9 april presenteerde de informateurs hun openbare rapport met bevindingen, lees dat hier.

Alle partijen waren van mening dat GroenLinks de formatie moest leiden en GroenLinks was de enige partij die een minderheidscoalitie zou accepteren, dus de keus werd een meerderheidscoalitie. Van de drie scenario’s koost GroenLinks ervoor te formeren met PvdA, SP en VVD, door velen betiteld als de spannendste optie vanwege de ideologische verschillen.

Wij kozen voor deze variant, omdat deze het meest recht doet aan de verkiezingsuitslag en we verwachten dat we met deze coalitie een evenwichtig bestuur en een goede samenwerking tussen raad, college en de samenleving neer kunnen zetten. Het is waardevol verschillende politieke visies in een college te verenigen. Vervolgens hebben we de twee formateurs aangewezen om het proces te begeleiden: Victor Boldewijn en Ria Peters.

Formatie

Op 12 april startte de formatie en de voorspelling klopte. Het was spannend. We hebben flink gebotst en elkaar de waarheid vertelt. Ontzettend intensief én waardevol. Welke waarden drijft iedere partij en ben je bereid echt naar elkaar te luisteren en samen tot een goed akkoord te komen? Het antwoord aan het eind van ieder gesprek op de vraag “hebben we er vertrouwen in dat we gaan slagen?” bleef ja.

We zaten meerdere keren per week, soms zelfs hele dagen, bij elkaar en tussendoor gaven we onszelf huiswerk. Tijdens de formatie zijn we overladen met brieven, mails, social media berichten en telefoontjes van mensen en organisaties die ons iets mee wilden geven, heel waardevol die betrokkenheid! Dank daarvoor. Het was een meer dan fulltime baan ernaast en feestdagen deden voor ons even niet mee.

Iedere week gaven we een formatie update in berichten en vlogs, zodra we besluiten hadden genomen brachten we die naar buiten. Op 7 mei hadden we op de uitnodiging van een aantal partijen een gesprek met alle fractievoorzitters. Op 18 mei, een ruime maand later, presenteerden we in een volle zaal in het Koelhuis het akkoord gesloten tussen vier verschillende idealistische partijen, een meerderheidscoalitie zoals gewenst door de hele raad.

Tot slot op 28 mei de raadsvergadering waarin het coalitieakkoord en de benoeming van de wethouders officieel door de een brede meerderheid van de raad is ondersteund.

Onderhandelingsteam

Het onderhandelingsteam van GroenLinks bestond uit: André Putker (raadslid t/m verkiezingen), Joram van Donk (voorzitter bestuur t/m verkiezingen) en Liza Luesink (fractievoorzitter. Met op de achtergrond een breed team van meedenkers: Mirjam, Dolf, Nicole, Irene, Lilly-Ann, Laury, Harry, Patricia en Sylvie. En natuurlijk onze actieve leden in de bijeenkomsten (24 april en 23 mei) en via mail en WhatsApp.