Fractie GroenLinks Zutphen
Fractie GroenLinks Zutphen

Vacature fractiemedewerker GroenLinks Zutphen

Ieder politiek jaar een nieuwe frisse blik bij de fractie, we zijn op zoek naar jou! 

"een stuk minder abstract, omdat het uiteindelijk niet gaat om moeilijke politieke taal en ingewikkelde stukken, maar om mensen die de van hun omgeving een mooiere plek willen maken. Het doet ertoe." 

Vacature

De fractie van GroenLinks Zutphen zoekt op korte termijn een fractiemedewerker voor gemiddeld 5 uur per week. We zoeken een enthousiaste en flexibele medewerker die het leuk vindt om in een politieke omgeving te werken. Je bent de regelaar van de fractie en ondersteunt de fractie bij het realiseren van activiteiten. Voor deze functie krijg je een onkostenvergoeding.

Wat ga je doen:
* Je maakt notulen en een to-do-list van de fractievergaderingen (een keer in de twee weken op maandagavond).;
* Je organiseert, meestal in samenwerking met een fractielid, werkbezoeken, fractieactiviteiten en netwerkbijeenkomsten;
* Je maakt een jaarlijkse activiteitenkalender en houdt de voortgang bij van activiteiten die de fractie in gang heeft gezet;
* Je springt bij waar nodig.

Wat verwachten we van je:
* Je bent nieuwsgierig naar de gemeentepolitiek;
* Je bent handig met social media & een organisatietalent;
* Je bent goed in taal, zowel mondeling als schriftelijk;
* Je bent of wordt lid van GroenLinks;
* Je woont in Zutphen of hebt affiniteit met Zutphen.

Wat bieden we:
* Gelegenheid om lokale politiek van dichtbij mee te maken;
* Een uitdagende en afwisselende functie;
* Een enthousiast en hecht fractieteam;
* Een jaarlijkse onkostenvergoeding van 360 euro.

Heb je belangstelling? Schrijf dan een korte brief met je motivatie en bijbehorend CV, en mail deze uiterlijk 18 september 2016 naar Liza Luesink: l.luesink@raad.zutphen.nl.

Terugblik van je voorgangers:

Eva van Boxem
Fractieassistent politiek jaar 2015/2016

In augustus 2015 ben ik fractieassistent bij GroenLinks geworden. Ik was nieuwsgierig naar de lokale politiek en dit was een leuke manier om daar kennis mee te maken. En ja, het was leuk en inspirerend om bij het fractieoverleg aanwezig te zijn dat om de week plaatsvindt. Allerlei onderwerpen die lokaal spelen, komen dan aan de orde. Kennis delen, standpunten uitwisselen en aanscherpen en dan positie innemen en bepalen of en wat we als GroenLinks met een onderwerp willen; bijvoorbeeld vragen stellen, een motie indienen of juist niet actief een onderwerp op de agenda zetten.

Als fractieassistent krijg je zo gaandeweg zicht op hoe het lokale politieke spel in elkaar steekt. En binnen GroenLinks is er veel vrijheid om je rol te nemen; meegaan op werkbezoeken, je kunt natuurlijk sowieso raadsvergaderingen bijwonen (leuk, als je hebt meegemaakt wat eraan voorafgegaan is vóór een onderwerp in de raad komt), afspraken plannen en actief zijn op social media.

Vlak nadat ik begon, was het gedeeltelijk sluiten van de rechtbank in Zutphen aan de orde. GroenLinks is toen een handtekeningenactie gestart om dit te voorkomen (verlies werkgelegenheid). Met succes; mede hierdoor is het weggaan van de rechtbank, in ieder geval voorlopig, van de baan. Als je iets wilt, moet je zelf in actie komen. Het doet ertoe. Nooit garanties natuurlijk, maar gaan staan voor wat je belangrijk vindt is wat je kúnt doen. Dát doen, betekent voor mij nu dat ik stop als fractieassistent en meer tijd en energie ga geven aan mijn werk als docent bij Aventus. 

Maar hé… heb je je verbonden met Zutphen, interesse in de lokale politiek,  een warm hart voor GroenLinks, ben je goed in taal, handig met social media en graag ondersteunend bezig? Overweeg dan ‘ns om fractieassistent bij ons te worden. 

Zeker als je politieke ambities hebt, is het een mooie leerervaring om eerst een tijdje fractieassistent te zijn.
En voor de fractie: just go on!
Eva van Boxem

Maria Bjerrum
Fractieassistent politiek jaar 2014/2015

Ik ben met ontzettend veel plezier fractieassistent bij GroenLinks Zutphen geweest, mede door de leuke mensen en de altijd goede sfeer tijdens de vergaderingen. Voor mij was het een hele interessante manier om meer politiek betrokken te raken en de politiek eens van een andere kant te zien. Om de twee weken notuleerde ik de fractievergaderingen, maar ook mocht ik de forumvergaderingen bezoeken en mee op werkbezoeken, bezoeken die GroenLinks aflegt bij verschillende organisaties/bedrijven in Zutphen. 

Ik leerde dus een kant van Zutphen kennen die ik nog niet eerder gezien had, de kant van de politiek. En ik leerde dat het allemaal een stuk minder abstract was dan ik altijd gedacht had, omdat het uiteindelijk niet gaat om moeilijke politieke taal en ingewikkelde stukken, maar om mensen die de van hun omgeving een mooiere plek willen maken. En dat maakte dat ik, ondanks mijn gebrek aan politieke betrokkenheid, me toch meteen al heel betrokken voelde. En zo een hele waardevolle ervaring heb opgedaan.
Maria Bjerrum