Bouwwerk op stadhuis
Bouwwerk op Stadhuis

Verwondering over bouwwerk op stadhuis

In de Facebookgroep van 'Je bent een echte Zutphenees…' verschenen foto’s van een vreemd wit object op het stadhuis, zeer zichtbaar vanuit verschillende perspectieven. Wij schrokken ook van dit beeld. We investeren juist in onze fotogenieke binnenstad met bijvoorbeeld het nieuwe museum en onderzoek naar zonnedakpannen.

Gelukkig bleek dat de houten ombouw nog geplaatst moest worden en het uiterlijk gaat veranderen. Toch bleek dit dossier hiermee nog niet klaar. Maandag jl. hoorden we het verhaal van omwonenden. Zij bleken verrast door de werkzaamheden en hun zorgen meteen geuit te hebben. Hen werd (op een door hen vervelend ervaren toon) verzekerd dat er een vergunning verleend was, iets wat wij ook als vanzelfsprekend hadden aangenomen.

 

Dit bleek echter niet het geval. Intern is er bij de gemeente iets misgegaan in de communicatie tussen afdelingen, waardoor de procedure niet goed is afgerond. De werkzaamheden waren dus gestart zonder dat de vergunning afgegeven was. De gemeente maakte dit vervolgens direct, maar dus te laat, in orde. 

Volgens de wethouder ‘verdient dit geen schoonheidsprijs’. Dat is wat ons betreft een eufemisme. Wij zeggen: dit kun je niet maken! We zijn ontzettend zuinig op ons stadsbeeld en daarom is de gemeente streng wat betreft vergunningen. Die procedures duren daardoor langer dan je soms zou willen, maar dienen een groter doel. Dit geldt voor iedere inwoner en ondernemer die iets vergunningplichtigs wil doen. Als gemeente heb je een voorbeeldfunctie en moet je juist nog iets extra je best doen om te zorgen dat je alles op orde hebt. En als je gaat verbouwen sein je je buren toch even in, zodat ze niet verrast worden? 

Het krediet voor het vervolg van de werkzaamheden is maandag (nog) niet verstrekt, zodat de wethouder de raad nog schriftelijk een reactie kan geven op de gebeurtenis. In de vergadering van 25 september staat dit onderwerp weer op de agenda van de raad.

 

Foto: Hippe Scholten @ Facebook