ZIE DE TOP-5 POLITICI zoals Johan Luijendijk voor de informatie achter onze toppers!
© Sander Grootendorst, de Stentor, 9 okt 2009
Het bloed kruipt waar het niet gaan kan: bedrijfseconoom Johan Luijendijk (41) stelt zich bij de gemeenteraadsverkiezingen kandidaat voor GroenLinks in Zutphen. In 2007 stapte hij uit de SP, waarvoor hij raadslid was, na een conflict met het landelijke SP-bestuur. SP'ers moeten een deel van hun raadsvergoeding afstaan aan de partij. Toen Luijendijk liet weten dat hij daardoor in financiële problemen dreigde te komen, gaf de SP niet thuis. Ook de overige SP-raadsleden in Zutphen hielden het voor gezien vanwege de 'kille mentaliteit' in het SP-bestuur.
Hoe is het je vergaan sinds je vertrek uit de SP?
"Het gaat heel goed, met mijzelf als zelfstandig boekhouder/ belastingadviseur – ik heb een netwerk opgebouwd –, en met Kamion, de vereniging van kleine ondernemers. We hebben al 75 leden, het is een bruisend geheel."
Heb je nog lang last gehad van de gang van zaken?
"Het gaat je niet in de koude kleren zitten. Ik zei wel meteen dat ik weer terug wilde keren in de politiek, maar ik heb eerst een jaar lang een politieke sabbatical genomen. Want zo lang heb je ervoor nodig. Ik vind het nog steeds jammer. We hebben zeker wat bereikt en we kregen van alle partijen waardering voor de kwaliteit van onze fractie, behalve van de eigen achterban.
We zien je vaak door de stad fietsen met je kinderen. Heb je met je baan en je gezinsleven wel tijd voor een politieke carrière?
"Politiek voltrekt zich vaak 's avonds, dus dat is niet zo'n probleem. Dan slapen de kinderen. Ze zijn nu acht en drie jaar oud. En met mijn werk is het goed te combineren. Als ik even geen zin heb in het bestuderen van een jaarrekening, ga ik bij mensen buurten. Dan hoor je al gauw dingen die politiek interessant zijn. Net als op het schoolplein trouwens."
Waarom heb je voor GroenLinks gekozen?
"Zelf kwam ik al snel op de gedachte om het in die richting te zoeken. En uiteindelijk ben ik ook door GroenLinks benaderd. Het is net als de SP een echte linkse partij. En GroenLinks is een open partij. Open naar Europa, open naar allochtonen. Een partij die kritisch durft te zijn, ook als coalitiepartij in de richting van het college. Waarin het met Kees Luesink (vorig jaar vertrokken om burgemeester te worden in Doesburg, red.) een hele sterke wethouder had. Ondergrondse fietsenstalling, Het Plein (sociale zaken), het besluit dat Zutphen in 2020 energieneutraal moet zijn – dat zijn allemaal zaken waarin GroenLinks de hand heeft gehad."
Krijg je er alle vrijheid?
"Er is veel ruimte voor debat bij GroenLinks. Dat bleek bij de discussie over het referendum (inwoners hadden een referendumverzoek over de IJsselsprong ingediend, red). De fractie maakte meteen duidelijk dat er twee fractieleden voor zouden stemmen en één tegen. Mede daardoor ervaar ik GroenLinks ook gewoon als een hele aangename partij."