Winnaar Groene Lintje 2012!

Vanmorgen hebben we op de kraam op de markt in Zutphen de genomineerden voor het Groene Lintje 2012 in het zonnetje gezet. Het was een leuk samenzijn. De winnaars kregen van Wethouder Patricia Withagen het Groene Lintje opgespeld en gingen naar huis met mooie prijzen.

Voor het Groene Lintje heeft de jury uit tientallen inzendingen vijf initiatieven genomineerd. Hier nogmaals de genomineerden op een rijtje in willekeurige volgorde (meer informatie vind je op: http://zutphen.groenlinks.nl/node/83989)

Jan van Arragon

Werkgroep van het ecologisch stadspark

Jeroen Philippona

Werkgroep “In de Zuidwijken komt het van de grond”

Joke Teunissen en Jan en Afra Hesp

 

Het oordeel van de jury

De jury vond het moeilijk een keuze te maken uit de verschillende mooie initiatieven. Elk initiatief is genomineerd, omdat zij een bijdrage hebben aan groen en duurzaamheid in Zutphen en omgeving. Wat wij belangrijk vonden is dat het initiatief ook anderen motiveert en stimuleert om actief te worden en zich in te zetten voor duurzaamheid. Het lastige aan duurzaamheid is dat het vaak abstract is en lijkt alsof het ver van mensen af staat. Met het Groene Lintje willen we laten zien dat groen en duurzaamheid overal is en een rol speelt in het dagelijks leven van ons allemaal.

Hoe kies je nu een winnaar?

Alle genomineerden voldoen in meer of mindere mate aan de vooraf opgestelde criteria, sommige initiatieven zijn heel pril, terwijl anderen al een 25 jarig jubileum te vieren hadden. Uiteindelijk heeft de jury ervoor gekozen een initiatief te kiezen dat anderen stimuleert bij te dragen aan een duurzaam Zutphen en daarbij ook positieve neveneffecten heeft.

Het winnende initiatief is ontstaan met een paar mensen en volgens meerdere inzenders verdienen deze het dan ook in het zonnetje gezet te worden. Dit initiatief sluit helemaal aan bij de huidige trend van meer zelf doen als burger en dient als voorbeeld voor andere wijken. De opzet is laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen. Naast de bijdrage aan het groen, opruimen en onderhouden, is het initiatief ook positief voor de sociale cohesie in de buurt. Door de inzet van deze werkgroep wordt het normaal om samen te zorgen voor de buurt en houdt dit stand in de toekomst.

De winnaar van het Groene Lintje 2012 is geworden: De werkgroep ‘In de Zuidwijken komt het van de grond” bestaande uit Erna van ’t Hof, Lidy de Haan en Greet Gerrits! Zij verdienen alle drie een GroenLintje voor hun inzet: nogmaals gefeliciteerd! De winnaars gaan naar huis met mooie prijzen mede mogelijk gemaakt door de theetuin den Heyligen berg en Eco-Care hoveniers & ontwerpburo Loek Gorris. Ontwerp, advies, aanleg en onderhoud van natuurRijke tuinen.