PvdA-fractievoorzitter Jasper Bloem: “Door de effecten van de pandemie lopen meer mensen de kans om in de schulden te komen. Dan is het juist belangrijk de doorlooptijd verder in te korten. Hoe eerder mensen uit de schulden zijn, hoe beter.”
In het plan wordt extra aandacht gegeven aan ervaringsdeskundigen. Groen Links-fractievoorzitter Martine Westerik:”Het is veel effectiever om mensen erbij te betrekken die zelf problematische schulden hebben gemaakt. Hun ervaring moeten we echt beter benutten. In andere gemeenten heeft dat ook goed gewerkt.”
Bij de aanpak van armoede ligt de focus op kinderen, met name dat zij volwaardig aan de samenleving kunnen meedoen. PvdA-raadslid Marjolijn Moester:”Uit een gesprek met basisschoolleerlingen viel mij op dat veel kinderen niet hebben wat voor anderen vanzelfsprekend is, zoals een eigen fiets, een eigen slaapkamer of een weekje vakantie per jaar. Ook stelden kinderen voor dat zij zelf de mogelijkheid willen hebben te kunnen sparen.”
In het actieplan ligt de nadruk op flexibiliteit. Niet de regels staan voorop maar de leefsituatie van een gezin en de effectiviteit van een maatregel. GroenLinks-raadslid Mirjam Dolfing: ”In de aanpak van armoede willen we meer aansluiten bij de leefsituatie van kinderen. Nu is het zo dat werkende ouders net een paar euro te veel verdienen om in aanmerking te komen voor één of meer van de kindregelingen. Wij willen dat de gemeente hier flexibeler mee omgaat en de grenzen loslaat, als dat de leefsituatie van een gezin aantoonbaar verbetert.”
De verschillende onderdelen van het pamflet werken GroenLinks en Pvda verder uit in voorstellen die zij in de Gemeenteraad inbrengen. Uiteraard zijn alle andere partijen in de gemeente welkom om zich hierbij aan te sluiten. Uiteindelijk zou het geweldig zijn als armoede en schulden over 5 jaar geen belemmering meer zijn om volwaardig mee te doen aan de samenleving. Daarom: Zutphen armoede- en schuldenvrij!!!
Zutphen armoede- en schuldenvrij!
https://www.youtube.com/watch?v=2SmbgKK4lIs
GroenLinksPvdA
GroenLinks en PvdA stellen vijf stappen voor waarmee wij willen werken aan een toekomst zonder armoede en problematische schulden in Zutphen. Om armoede te bestrijden, focussen we op de nieuwe generatie en pleiten we voor een daadkrachtige aanpak van armoede onder kinderen. En we stellen voor dat inwoners sneller en effectiever uit de problematische schulden worden geholpen. Bestrijding van armoede is juist belangrijk om de gehele bevolking van Zutphen krachtig te maken. Op dit moment worden nog te veel kinderen belemmerd door financiële problematiek van hun ouders. Dat hindert ontwikkeling. De kinderen die wij hebben gesproken, geven juist aan zelf het heft in handen te willen nemen. Zij hebben geld nodig voor schoolspullen of een fiets en ze geven aan ook zelf te willen sparen.
Wij vinden dat geen kind in armoede op moet groeien. Kinderen verdienen een gelijke start. De ketting van het doorgeven van armoede aan een volgende generatie willen we doorbreken!
Voor te veel inwoners van Zutphen zijn schulden een blok aan hun been. Het veroorzaakt stress. Het zorgt voor problemen thuis en op het werk. En wanneer schulden niet op tijd worden aangepakt, wordt het door een opeenstapeling van aanmaningen en vorderingen van kwaad tot erger. Naar schatting hebben rond de 2000 huishoudens een problematische schuld. Naar verwachting neemt dat met 30% toe als gevolg van de effecten van de covid-pandemie.
Uitgangspunten
- Eerder vinden, beter benutten
- Verruiming van de grenzen van de regelingen: Niet de leeftijd, maar de leefsituatie telt
- Voorkomen dat schulden oplopen
- Zo snel mogelijk schuldenvrij
- Ervaringsdeskundigheid
1. Eerder vinden, beter benutten
Het probleem is niet zozeer dat regelingen missen, maar dat er te weinig gebruik van wordt gemaakt. Mensen weten niet dat de regelingen er zijn, denken dat die toch niet voor hen zijn weggelegd, of dat het veel moeite kost om er een beroep op te kunnen doen. Daarnaast krijgen wij signalen dat medewerkers van de toegang, maar ook ketenpartners en het onderwijs inwoners nog te weinig weten door te sturen. De teneur is dat “het” in Zutphen niet kan. Dat moet doorbroken worden. Wij willen dat er meer bekendheid wordt gegeven aan de minimaregelingen en dat de gemeentelijke toegang, ketenpartners en het onderwijs beter worden voorgelicht over de mogelijkheden. Zij moeten signaleren en mensen doorverwijzen.
2. Verruiming van de grenzen aan de regelingen: Niet de leeftijd, maar de leefsituatie telt
Wij pleiten ervoor om meer maatwerk toe te staan en af te wijken van regels, als daarmee de leefsituatie van een huishouden verbetert. Vanuit de gedachte van de doorbraak-methode: met een relatief lichte vorm van ondersteuning, kan een beroep op hulpverlening op een andere plek voorkomen worden.
Dit doet zich bijvoorbeeld voor wanneer jongeren 18 worden. De kinderbijslag stopt en er moet een zorgverzekering worden aangevraagd. Deze overgang heeft veel impact, zeker als er weinig financiële buffer is in een gezin. Als kinderen geen inkomen hebben of studeren, kunnen zij pas vanaf hun 21e een uitkering aanvragen. Wij vinden dat de regelingen voor kinderen langer beschikbaar moeten zijn, tot de leeftijd van 21 jaar. Er moet meer maatwerk voor deze gezinnen mogelijk zijn, voor hen moet gemotiveerd afgeweken kunnen worden van de grens van 18 jaar voor minimaregelingen gericht op kinderen.
Een ander voorbeeld is een gezin met werkende ouders dat te weinig met werken verdient om rond te komen. In de Covid-tijd komt dit probleem nog vaker voor. Zij verdienen soms dan net een paar euro te veel om voor een kindregeling in aanmerking te komen, terwijl de kinderen wel de behoefte hebben aan een fiets, schoolspullen, zwemlessen of lidmaatschap van een sportvereniging. Wij pleiten ervoor dat gemotiveerd afgeweken kan worden van de inkomensgrens van 110% van het sociaal minimum, indien daarmee de leefsituatie van het gezin verbetert.
Tot slot hebben kinderen genoemd dat zij zelf willen sparen. Wij pleiten voor een experiment om in samenwerking met een aantal scholen het mogelijk te maken dat kinderen kunnen sparen. Kinderen nemen dan het heft in eigen hand. En doen ervaring op met het nemen van planbare financiële beslissingen.
3. Voorkomen dat schulden oplopen
Schulden kunnen snel oplopen, zeker wanneer het ene gat met het andere gedicht moet worden. De gemeente Zutphen heeft afspraken met bijvoorbeeld woningcorporaties en energiebedrijven over het melden van betalingsachterstanden, zodat daar snel op gehandeld kan worden. Wij vinden dat die afspraken uitgebreid moeten worden, zodat het niet alleen gaat over het gesprek aan kunnen gaan met inwoners, maar dat er ook afspraken met schuldeisers gemaakt kunnen worden over het opschorten van de incasso’s. Zeker wanneer het gaat om schuldeisers zoals de Belastingdienst. Dit zorgt ervoor dat de druk alvast van de ketel is.
Daarnaast willen wij dat de gemeente Zutphen overgaat op collectief schulden regelen. Bij deze werkwijze wordt niet bij elk individu afspraken gemaakt, maar zijn er al afspraken tussen schuldeisers en schuldhulpverleners. Hierdoor kan sneller uitzicht worden geboden op een regeling.
4. Zo snel mogelijk schuldenvrij
De tijd tot de start van een traject moet zo kort mogelijk zijn. Nu duurt het nog maanden voor een schuldhulptraject daadwerkelijk start. Daarom willen wij dat bijvoorbeeld de gebruikelijke voorwaarden op het gebied van financiële stabiliteit opgeschort kunnen worden tot na afloop van het traject.
Ook moet de looptijd van schuldhulptrajecten worden verkort. Wij willen dat mensen binnen twee jaar van hun schulden af moeten kunnen zijn, zodat zij snel uitzicht hebben op betere tijden. Dit willen wij doen door bij een goed traject in het laatste jaar maximaal 1.000 per persoon kwijt te schelden. Dit verkort voor veel mensen het traject naar twee jaar.
5. Ervaringsdeskundigheid
De maatregelen voor minima en mensen met schulden zijn veelal tot stand gekomen vóór mensen met financiële problemen in plaats van mét hen. Ook in de praktijk wordt er weinig gebruik gemaakt van kennis en ervaringen van mensen met financiële problemen. Dat financiële problemen ingrijpend zijn, weten we allemaal. Maar weten is iets anders dan ervaring hebben. Daarom willen wij dat er in het sociaal domein gewerkt wordt met ervaringsdeskundigen. Bijvoorbeeld als hulpverlener in schuldhulpverleningstrajecten, maar ook waar het gaat om advisering aan de ambtelijke organisatie.