Zutphen Fairtrade gemeente?

Fairtrade Gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat een gemeente bijzonder veel aandacht besteedt aan fairtrade. Van bedrijven tot het café om de hoek van school tot sportkantine, in supermarkt en kledingzaak. Een werkgroep onderzoekt of Zutphen deze titel kan verdienen. Het college van B&W heeft dinsdag 18 december 2012 besloten dit initiatief te ondersteunen.

Een fairtrade gemeente voldoet aan zes criteria. Zo is er een lokale werkgroep actief die de initiatieven neemt om de titel te behalen, de gemeente spreekt zich uit voor fairtrade en koopt fairtrade producten in, de plaatselijke winkels verkopen eerlijke producten en de horeca serveert fairtrade producten. Ook zijn er criteria gesteld voor bedrijven en maatschappelijke organisaties in de gemeente.

Wethouder Patricia Withagen: “Fijn dat er al betrokken inwoners zijn opgestaan die dit initiatief vol enthousiasme op willen pakken. Inzet is om Fairtrade gemeente te worden, maar natuurlijk gaat het vooral om bewustwording en gedragsverandering gericht op eerlijke handel en goede arbeidsomstandigheden, dichtbij en ver weg”.

Officieel startsein campagne

Zutphen Fairtrade Gemeente start in januari 2013 met uitgebreide publiciteit over de campagne. Het is nu al te volgen via:

Namens GroenLinks heeft bestuurslid Liza Luesink zich aangesloten bij Fairtrade Zutphen. Heb je zin om ook mee te doen of heb je ideëen? Laat het weten hieronder weten of via email of twitter!