Voorjaarsnota: “Blij dat college durft te investeren en bestaanszekerheid op 1 zet”

Vandaag is de voorjaarsnota van de gemeente Zutphen aangenomen. Onze wethouder financiën Eva Boswinkel mag trots zijn op het positieve saldo op de meerjarenbegroting en een stevige investeringsagenda vanuit het college. Vanuit de fractie zijn we daarnaast blij dat onze wethouder met dit college bestaanszekerheid als één van de ‘grote opgaven’ aanduidt. Fractievoorzitter Martine Westerik: “De fundamenten van ‘bestaanszekerheid’ - zoals een dak boven je hoofd, werk, inkomen en toegankelijke gezondheidszorg - staan landelijk onder grote druk. Schrijnend voorbeeld hiervan is het verdwijnen van verloskunde en acute zorg in ons Gelre Ziekenhuis. Dit college zet met verschillende onderdelen terecht stevig in op armoedebeleid.”

Duurzame huizen

Amendement: aanvulling op rijksregeling woningisolatie

Met het oog op klimaat en energie moet er de komende 6 jaar nog ongelooflijk veel gebeuren, willen wij een aantrekkelijke, leefbare stad blijven. Westerik: “Met de plannen voor een warmtenet, een smart hub op de Mars en voor nieuwe windmolens bij het Twentekanaal gebeurt er al veel. Het is zaak om deze versnelling door te zetten.” En specifiek over een meer rechtvaardige energietransitie. Westerik: “We zijn blij dat de gemeente onlangs met woningcorporaties heeft gekeken naar bestaande afspraken en nu een versnelling in het verduurzamen van hun woningvoorraad komt. De route die het College deze winter heeft gekozen voor woningisolatie was succesvol! We weten dat het Rijk hiervoor binnenkort met een nieuwe regeling komt, die wij graag extra kracht bijzetten met extra middelen via een amendement”. Met alleen een tegenstem van de VVD is ons amendement in grote meerderheid aangenomen.

“Hoogbouw in delen van onze gemeente een no-go”

GroenLinks is blij dat dit college moed toont met belangrijke investeringen die bijdragen aan een toekomstbestendig Zutphen, zoals de Hanzehof, hoogspanningslijnen en de Oude IJsselbrug. Met betrekking tot woningbouw geven we ook een helder statement af aan ons college: “Staar je niet blind op de aantallen, maak een integrale kwaliteitsvisie per wijk. Denk na over een nulnorm parkeren, woon-werkcombinaties, klimaatadaptatie, vergroening en circulaire bouw. En maak weloverwogen keuzes over waar hoogbouw wel en niet moet worden toegestaan. Voor GroenLinks is hoogbouw in de middeleeuwse stadsdelen een no-go.”

Helaas geen autovrije zondag in Zutphen
Helaas geen autovrije zondag in Zutphen

Motie Autoloze zondag

Met betrekking tot verkeer gaf de GroenLinksfractie aan een aantal investeringen te missen, zoals parkeervrije ‘s-Gravenhof en de beloofde actie op de Paulus Potterstraat. Westerik: “We juichen uiteraard de acties voor veiliger fietsroutes toe, zeker die op de schoolroutes. Maar wij zien graag alle schoolfietsroutes in onze gemeente onderzocht op veiligheid en fietsvriendelijkheid.” De motie die een plus zet op de fietsveiligheid van onze gemeente werd aangenomen. Ook stelde GroenLinks via een motie een autoloze zondag voor, waarmee wijken zelf een leefstratendag kunnen organiseren. Deze motie werd helaas niet aangenomen.

“We besturen de gemeente met z’n allen”

Tot slot gaf Martine Westerik in het betoog aan dat wijkgericht werken voor GroenLinks de sleutel naar democratische vernieuwing is: “We willen de kracht van inwoners de ruimte te geven en meer vertrouwen op gedeelde verantwoordelijkheid. Dat helpt de relatie tussen overheid en inwoner. Wat ons betreft besturen wij de gemeente Zutphen met z’n allen! We zien dat dit college een paar interessante initiatieven neemt, maar het mag van ons nog een ambitieniveau hoger. We moeten inwonersparticipatie en overheidsparticipatie veel meer samen laten gaan: samen werken aan een leefbare omgeving. En maak voortgang met het burgerberaad!”