Profiel
Er bestaat niet één soort raadslid. Om raadslid te worden hoef je niet een bepaalde studie of opleiding afgerond te hebben. Ook hoef je niet een aantal eisen of kenmerken af te vinken. In Zutphen wonen mensen met allerlei achtergronden. Belangrijk is dat we deze diversiteit weerspiegelen in de gemeenteraad. En nadrukkelijk ook binnen de GroenLinks-PvdA-fractie. Dit wil niet zeggen dat een raadslid van GroenLinks-PvdA niet herkenbaar is, in tegendeel. Als raadslid namens GroenLinks-PvdA sta je ergens voor. Je draagt bepaalde waarden uit en vult het raadslidmaatschap in op een manier die bij onze partij past. Daarbij is het belangrijk dat je jezelf in onderstaande beschrijving kunt vinden.

Als raadslid ben je minimaal 18 jaar. Je woont in de gemeente Zutphen en je bent lid van GroenLinks en/of van de Partij van de Arbeid. Het is belangrijk dat je voldoende – ongeveer 20 uur per week – tijd hebt voor het raadswerk en zowel ’s avonds als overdag flexibel met die tijd kan omgaan. De vaste vergaderdag van de nieuwe gemeenteraad is donderdagavond vanaf 18 uur. Uiteraard voel je je thuis bij de sociaal-groene waarden van onze partij en weet je deze uit te dragen. Hierbij ben je in staat om voor de inwoners van Zutphen herkenbaar te zijn bij een of meerdere actuele thema’s. 

We vinden het belangrijk dat je als raadslid toegankelijk, open en benaderbaar bent en dat je in contact staat met de inwoners van Zutphen. Je luistert goed, ook naar ‘het andere geluid’ en je hebt oog voor minderheden. Je bent nieuwsgierig, toont lef en initiatief, maar durft ook te twijfelen. Je bent goed in het werken in een team en je stelt respectvol op naar mensen met een andere mening.


In het werk als politicus weet je een brug te slaan tussen de politieke werkelijkheid en het dagelijks leven van de mensen in onze gemeente. Je zet je binnen de gemeenteraad op een hoopvolle, optimistische en constructieve manier in om écht dingen te veranderen. Hierin ben je vasthoudend, omdat je weet dat je hiervoor soms een lange adem nodig hebt. Je onderhoudt goed contact met leden, achterban, de andere fracties en maatschappelijke organisaties. Je weet over te brengen waar de fractie mee bezig is. 

Je blijft altijd kritisch kijken naar het eigen handelen en durft daar ook op te reflecteren.

Behalve naar de geschiktheid van individuele kandidaten kijkt de kandidatencommissie ook naar de samenstelling van de toekomstige fractie. Op de eerste acht tot tien verkiesbare plaatsen moet een groep kandidaten staan die:
• een hecht team vormt;
• zo divers mogelijk is samengesteld;
• uit zowel nieuwe als ervaren mensen bestaat;
• de taken, afhankelijk van ieders voorkeur, affiniteit en deskundigheid, onderling
evenredig verdeelt;
• elkaar vanuit verschillende invalshoeken en disciplines aanvult en ondersteunt.