Na tien jaar wethouderen voor GroenLinks in het zutphense college vertrok ik per 1 december naar Doesburg. Daar ben ik nu aan het `burgemeesteren' voor Doesburg.
Door: Kees Luesink
Al in 2005 heb ik besloten om in 2010 te stoppen met het wethouderschap. Ik zal geen kandidaat meer zijn. Dan heb ik 12 jaren die prachtige rol in mijn mooie stad mogen vervullen. Voor mijn wethouderschap was ik al 12 jaar fractievoorzitter. Bijna een kwart eeuw actief en betrokken in het stadsbestuur van Zutphen. Dat is lang zat.
Geboren en getogen in Waterkwartier
Vijfenvijftig jaar geleden ben ik geboren aan de Tademastraat in Zutphen. Een groot deel van mijn jeugd woonde ik in de Groen van Prinsterenstraat. Via de Willem van Oranjeschool naar de Wilhelmina MAVO. Ik heb dus veel en goede herinneringen aan de buurt waar deze LinksAf Nieuws huis aan huis verspreid zal worden.
Er komt binnenkort een boek uit dat door een groep autochtone wijkbewoners is geschreven. Het gaat over de geschiedenis van het Waterkwartier en legt vast wat belangrijk is. Juist nu op het moment dat via Wijkontwikkeling de wijk vernieuwd wordt is het van belang om de wortels van de mensen en de gebouwen te kennen.
Het is goed voor de stad als mensen zich bemoeien met wat er gebeurt of wat er gebeuren moet. Waterkwartier was altijd een doorsnee wijk waar gewone mensen zich gewoon goed konden voelen. Ik reken er op dat wijkontwikkeling dat voor de komende jaren verder vast legt.
Kunstje
Als je weet dat je in 2010 iets anders wilt gaan doen kijk je om je heen. Ik was er niet zo maar uit. Wethouders kunnen eigenlijk maar één ding goed (als ze dat goed doen). En dat is die bijzondere rol in het openbare bestuur. Tussen ambtelijke organisatie, politieke gemeenteraad en de vele burgers en organisaties in de stad. Dat vraagt veel van je en je kunt veel betekenen. Dat `kunstje' komt verder in de samenleving maar op weinig plaatsen van pas.
Op naar Doesburg
Burgemeester is niet mijn eerste ambitie geweest. Je staat boven de partijen en er wordt veel van je verwacht in de meer rituele rol van burgemeester. Daar heb ik me in de laatste jaren wel in kunnen ontwikkelen, maar het was niet mijn eerste kwaliteit. In februari werd bekend dat de burgemeester van Doesburg per 1 december met pensioen gaat. Ik heb mij toen verdiept in de stad, de sfeer en de functie. Doesburg spreekt mij erg aan. Het is een kleine stad met steedse problemen en kansen. De profielschets paste verrassend scherp op mijn profiel en de gesprekken met de vertrouwenscommissie klikten heel goed. Mijn beslissing om te gaan burgemeesteren in Doesburg voelt nu 5 weken na de unanieme voordracht door de gemeenteraad nog steeds heel goed.
Weemoed
Met weemoed verlaat ik Zutphen. Met heel veel goede moed ga ik aan de slag in Doesburg.
Ik wens ons GroenLinks in ons Zutphen dezelfde kracht, creativiteit en inzet toe die de mensen van GroenLinks de afgelopen 36 jaar ook hebben gehad!
Het gaat allen goed!