station Zutphen, Zutphen, station

Ondernemen, werk en bereikbaarheid

De werkgelegenheid in Zutphen moet toenemen. Dit kan met een goed vestigingsklimaat, goede samenwerking tussen gemeente & bedrijven en investeringen in een energieneutrale gemeente en een circulaire economie.

We willen zoveel mogelijk toekomstbestendige arbeidsplaatsen in Zutphen en meer duurzame, groene bedrijven, zodat er meer arbeidsplaatsen komen binnen de circulaire markt.

Kleine ondernemers zijn belangrijk voor de werkgelegenheid en de leefbaarheid van onze gemeente. Creatieve ondernemers, kunstenaars en start-ups krijgen meer ruimte om leegstaande winkelruimtes of kantoorgebouwen te benutten. Dit vereist een snellere en flexibelere opstelling van de gemeente.

GroenLinks Zutphen staat voor een eerlijke dagbesteding waarbij mensen door kunnen stromen naar (beschut) werk als dit voor hen mogelijk en haalbaar is.

Bedrijven die werk bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verdienen extra ondersteuning.

 

De aanleg van snel internet is een belangrijke factor voor betere bereikbaarheid, wat bovendien het vestigingsklimaat aantrekkelijker maakt. Door onze inzet is de aanleg van glasvezel in het buitengebied een grote stap dichterbij.

GroenLinks kiest voor ruim baan voor fietsers & voetgangers en voor goed openbaar vervoer zonder uitstoot van schadelijke gassen. Zutphen moet goed bereikbaar blijven met het openbaar vervoer; het station moet een toegangspoort worden waar reizigers geïnformeerd worden met een digitaal informatiebord en goede bewegwijzering. Busvervoer wordt slimmer, flexibeler en elektrisch georganiseerd.

GroenLinks nam het initiatief voor de ‘rode loper’ voor fietsers van de binnenstad naar Leesten en sinds kort is er de Stadsdiagonaal. Meer straten die voor fietsers geschikt moeten worden gemaakt: Paulus Potterstraat, Warnsveldseweg, Deventerweg, vanuit de Hoven en verbeterde snelfietspaden naar Apeldoorn, Deventer, Lochem, Doesburg en Doetinchem.

De gemeente moet elektrisch vervoer stimuleren en zorgen voor voldoende (snel)laadpalen en sneller geregelde aanvragen.