Christina (fysisch geograaf en bestuurskundige) heeft als raadslid voor GroenLinks onder andere groen in haar portefeuille. Al jaren zet ze zich in voor het Groen in Zutphen en komt er door de inzet van Christina ook in Zutphen een natuurwaarde-kaart lees hier. Ook is ze samen met ons bestuurslid Jaap Meijer weer actief om een raad brede werkgroep groen op te zetten.

Naast haar raadswerk zet Christina zich ook in voor de stichting Ecologisch Stadspark.

Stedendriehoek, woensdag 13 mei 2015

Onderzoek natuurlijker oevers en afvoer regenwater

Op maandag 11 mei geven bestuurders van waterschap Rijn en IJssel, gemeente Zutphen en Woonbedrijf Ieder1 gezamenlijk de aftrap voor een onderzoek naar mogelijkheden om de oevers van de Vierakkerse Laak - tegenover de kinderboerderij - natuurvriendelijker te maken. Daarbij wordt tegelijkertijd gekeken of het regenwater dat valt op de daken van de flats aan de Beethovenstraat kan worden geïnfiltreerd in de bodem of kan worden afgevoerd naar de Laak, in plaats van te lozen via de riolering zoals nu nog gebeurt.

Stichting Ecologisch Stadspark is de initiatiefnemer van dit project. Christina Oosterhoff namens de Stichting: "Wij denken dat het veel mooier is, en natuurlijk ook beter voor de natuur, als we de beschoeiing hier verwijderen en riet en waterplanten laten groeien. En misschien kunnen we dan tegelijkertijd wel het regenwater dat op de daken van de flats valt in de bodem infiltreren. Dat zijn onze ideeën, maar we willen vooral ook van de bewoners van de flats horen wat zij willen. De komende weken gaan we met hen overleggen. Wie weet wat zij nog voor goede ideeën hebben!"

Stichting Ecologisch Stadspark geeft de aanzet, maar zij kan dit natuurlijk niet alleen. Want de flats zijn van de woningbouwcorporatie, de grond is gedeeltelijk van de gemeente en de Vierakkerse Laak is van het waterschap. Christina Oosterhoff: "Als stichting overleggen we daarom niet alleen met de bewoners, maar ook met de betrokken partijen. Gelukkig hebben deze drie partijen toegezegd mee te willen werken aan het onderzoek."

Antoinet van Helvoirt, heemraad van Waterschap Rijn en IJssel: "Wij willen zeker meedenken met dit initiatief. Het werk van het waterschap is voor veel mensen onbekend, maar raakt hier direct aan de leefwereld van de bewoners van Zutphen. Wij zijn blij dat mensen uit de stad zelf met ideeën komen."

Louis Oosterbaan namens Woonbedrijf Ieder1: "Wij merken dat het rioolstelsel soms problemen geeft. Minder regenwater op het riool lozen is dus verstandig. Maar belangrijker voor ons is dat zo'n project de samenhang in de buurt kan versterken. We hebben wat dat betreft goede ervaringen in het Wijnhofpark opgedaan. Zo groot als het project daar zal het hier niet worden, maar dat het mooier kan is ook voor ons wel zeker."

Coby Pennings, wethouder van de gemeente Zutphen: "Als gemeente vinden we het belangrijk dat bewoners meedenken en meewerken aan hun eigen gemeente. De overheid heeft de burgers nodig. Wij zijn dan ook blij met de initiatieven van de Stichting Ecologisch Stadspark: twee weken geleden openden we het nieuwe fietspad en nu de start van dit onderzoek. Mooi werk!"

De Stichting Ecologisch Stadspark is in 2012 opgericht met als belangrijkste doelen samenhang te brengen in het park, het park dichter bij de mensen brengen en het park een meer ecologische functie geven. Meer informatie over het park kunt u vinden op de website www.stadsparkzutphen.nl of op facebook.